AMERIKA ZOVE NA DIJALOG: “Srbija i Kosovo da se vrate pregovorima, a mi ćemo pomoći”

Američke vlasti nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU), kao i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, rečeno je u Stejt departmentu povodom otkazivanja sastanka lidera Srbije i Kosova 1. jula u Parizu , preneo je Glas Amerike.

Kosovo je Srbija
Wikipedia/Kolaž

Stejt departmenta naveo je da “Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima”.

“Mi smo spremni da saslušamo i pomognemo obema stranama i EU kao posredniku da pronadju rešenje oko kojeg su svi saglasni”, dodalo je američko Ministarstvo inostranih poslova.

Senator Ron Džonson, predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, rekao je da ga je “razočaralo to što samit u Parizu možda neće biti održan”.

“Postizanje dogovora što pre doprineće stabilnosti Srbije, Kosova i celog regiona. Nadam se da će se lideri u Beogradu i Prištini sastati uskoro, nastaviti pregovore i nastaviti da rade na postizanju dogovora”, rekao je Džonson.

Skup u Parizu, zakazan za 1. jul, na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel je odložen do daljeg.loading...