Amerikanci šalju svoje NAJJAČE ORUŽJE na džihadiste

Bombarder
Wikipedia

Sjedinjene Države razmatraju da u vazdušnu kampanju protiv Islamske države uključe i strateške bombardere B-52 koji mogu da nose 32 tone bombi.

 

Moguće je da avioni B-52 zamene supersonične bombardere B-1 koji su napadali pozicije terorista oko Kobanea i koji su se vratili u bazu u Teksasu. Američki zvaničnici su potvrdili ovu informaciju za Foks njuz.

 
Još uvek nije odlučeno koliko aviona B-52 bi trebalo da bude poslato u borbu protiv džihadista kao ni iz koje evropske baze bi poletale te velike letetlice.

Ukupno 70 vojničkih karijera okončano je sinoć u Americi, pošto je ratno vazduhoplovstvo obznanilo rezultate istrage o incidentu od kojeg se Amerikancima još uvek diže kosa na glavi, jer je, krajem avgusta, iznad njihovih glava prozujao gigantski strateški bombarder B-52 pun atomskih bombi.

Putin: Izbori u Siriji ne remete mirovne pregovore

Već skoro godinu dana američki avioni koji bombarduju pozicije u Iraku poleću iz baza u Saudijskoj Arabiji i Kataru koji su američki saveznici u regionu.

Od avgusta 2015. SAD koristi tursku bazu Indžilrik odakle avioni poleću u napade na teritoriji Sirije.

Iako je proizvodnja B-52 završena 1962. godine (napravljeno je 744 aviona), američke vazduhoplovne snage još uvek imaju 58 moderinizovanih modela. Poslednji put su učestvovali u misiji u Avganistanu.

U akcijama protiv džihadista u Siriji učestvuju i ruski strateški bombaredri “tu-160s”, “tu-95s” i “tu-22s”. Dok “tu-22s” izbacuje konvencionalne bombe”, ostali modeli koriste precizne krstareće rakete.