‘Amerikanci su sada izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju!’

Predrag Marković
Screenshot/Youtube

Neprilično je tragediju naših diplomata koristiti za jeftine političke gestove kao traženje ostavke Ivice Dačića, kaže potpredsednik SPS Predrag Marković, a piše "Danas".

 

“Tadić nije recimo pominjao odgovornost SAD, što je možda očekivano od nekog ko je potpisao sporazum o nekažnjivosti američkih vojnika na našem tlu”, kaže Marković za “Danas”, povodom zahteva SDS da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podnese ostavku zbog pogibije diplomata u Libiji.

On navodi da su, “šire gledano, Amerikanci sada izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići”.

– Da podsetimo, oni su ubijeni kao borci OVK. A naše diplomate su stradale kao civili i zarobljenici američkih neprijatelja – rekao je Marković.

On postavlja pitanje da li zbog tog sporazuma sa Amerikancima iz 2007. Tadić mora da opravdava SAD i napada Dačića.

Nakon vesti o pogibiji dvoje srpskih diplomata u Libiji, SDS, Borisa Tadića zatražila je ostavku resornog ministra jer smatra da je tragedija koja se dogodila u Libiji direktna odgovornost ministarstva kojim on rukovodi. U SDS su napomenuli da je većina država povukla svoje diplomate iz Libije sa pojavom prvih bezbednosnih rizika, dok Srbija to nije učinila.

Dačić je u izjavi za agenciju Beta ocenio zahtev SDS kao “najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav”. Prema rečima Dačića, jasno je da “ovom gubitniku”, kako je nazvao Tadića, “čak i pogibija državnih službenika na dužnosti služi samo kao povod za predizbornu kampanju i prilika da sa dna političke Srbije ponovo iskaže svoje neugasle ambicije”. On je upitao Tadića zašto nije zatvorio ambasadu Srbije u Libiji, jer je rat u toj zemlji počeo 2011. kada je on bio predsednik Srbije.

Nakon ovog odgovora lider SDS je u otvorenom pismu napisao da je Dačićev napad na njega “služio isključivo svrsi sakrivanja njegove direktne odgovornosti za ovu tragediju”.

On za pogibiju srpskih državljana direktno okrivljuje Ministarstvo spoljnih poslova i zbog toga smatra da Dačić mora hitno biti smenjen sa mesta ministra spoljnih poslova.

– Dakle, umesto da Ivica Dačić podnese ostavku kao moralni čin, on je nastavio da iznosi neistine i da se obraća kao predsednik jedne stranke drugoj uoči predizborne kampanje. Upravo iz razloga što ne želimo da učestvujemo u tome, neću ni odgovoriti na njegove uvrede – napisao je Tadić.

ZVANIČNO SAUČEŠĆE: Džon Keri izjavio da mu je žao zbog pogibije srpskih službenika u Libiji

Tadić navodi da Ambasada u Libiji nije zatvorena tokom njegovog predsedničkog mandata jer bi, u okolnostima građanskog rata koji je buktao, zatvaranje ambasade značilo ostavljanje na cedilu hiljade naših građana koji su bili na radu u Libiji. On dodaje da tada ambasadu nisu zatvorile ni druge zemlje sa sličnim problemom.

– Upravo zbog toga smo odmah po izbijanju rata započeli vrlo složene i visoko rizične operacije spasavanja naših građana iz Libije, a naša ambasada tamo je imala svoju značajnu ulogu u tome. Ta operacija je završena neposredno pre nego sto je završen moj predsednički mandat, a rezultat te operacije je činjenica da smo uspeli da spasimo 1.300 naših građana iz ratom zahvaćenih teritorija i da nije izgubljen nijedan jedini ljudski život. Međutim, nejasno je zašto ambasada nije zatvorena nakon završetka te operacije u mandatu ove vladajuće koalicije I to je odgovor koji nismo čuli ni od premijera ni od ministra spoljnih poslova – rekao je Boris Tadić.