AMERIKANCI TVRDE: ‘Srpske diplomate su ubijene pre našeg napada’

Kapitol
Wikipedia

Detalji pogibije dvoje srpskih diplomata Slađane Stanković i Jovice Stepić u Libiji i dalje nisu poznati javnosti. I dok zvaničnici Srbije, na osnovu nalaza obdukcije, navode da su njih dvoje stradali u američkom bombardovanju džihadističkog uporišta, Pentagon odbacuje takve tvrdnje, navodeći da su Srbi bili mrtvi i pre nego što su oni započeli bombardovanje.

 

Naime, kako prenosi “Vašington post”, zvaničnici Pentagona veruju da su Srbe otele lokalne kriminalne grupe, koje su i ih ubile, a potom pokušale da se “izvuku” za njihovu smrt.

 
Citirajući vojnog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, “Vašington post” navodi da je prvi razlog taj što oni koji su stigli prvi na mesto bombardovanja kako bi povređene prevezli u bolnicu nisu izvestili da su na licu mesta zatekli ranjene ili mrtve civile.

Kao drugi razlog navodi se taj što se na fotografijama tela ubijenih Srba koje su se pojavile na Internetu ne može videti da su one napravljene na mestu bombardovanja, a na osnovu njih se ne može ni zaključiti da su Slađana i Jovica uopšte stradali od ovakve vrste napada.

POTRESNA KOMEMORACIJA UBIJENIM SRBIMA: ‘Slađana i Jovica su žrtve vremena u kojem živimo’

Umesto toga, američki zvaničnici veruju da su srpske diplomate već bile ubijene, i da su njihova tela možda već bila čak u Tripoliju kada se napad dogodio. Ovaj list podseća da su se toga dana u javnosti pojavile fotografije dva sanduka, u kojima su bila tela srpskih diplomata, uz navode da su dopremljena do Tripolija.

Takođe, Amerikanci navode da njih dvoje čak nije ni otela Islamska država već da je to uradila lokalna kriminalna grupa koja je htela da uzme novac za njihov otkup, podsećajući da su i srpski zvaničnici to pomenuli u prvom obraćanju nakon vesti o smrti Stankovićeve i Stepića.

“Vašington post” navodi i izjavu predstavnice srpske ambasade u Vašingtonu Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija Srba u Libiji veoma osetljive i da je istraga o tome i dalje u toku.

Podsetimo, portparol Pentagona Džef Dejvis rekao je da je nakon analize fotografija baze džihadista i tela dvoje državljana Srbije utvrđeno da ne postoje dokazi koji ukazuju da su Slađana Stanković i Jovica Stepić ubijeni u napadu.

On je precizirao da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt to dvoje ljudi rezultat bombardovanja.

Prema njegovim rečima, tela bi sigurno bila u mnogo gorem stanju da su osobe ubijene u masovnom vazdušnom udaru.