AMERIKANCI U ŠOKU, slučaj nezabeležen u novijoj istoriji: TRAMP UVODI VANREDNO STANJE

Predsednik će proglasiti vanrednu situaciju zbog ilegalne imigracije što mu omogućuje da zaobiđe Kongres i izbegne novu finansijsku blokadu saveznih institucija.

Tramp
Pixabay.com

Donald Tramp će ipak imati novac za izgradnju zida prema Meksiku.

Umesto da se dalje nateže sa Kongresom u kojem većinu imaju Demokrate, proglasiće vanrednu situaciju zbog ilegalne imigracije, a to znači da iz budžeta može da uzme novac potreban da se problem reši.

Time će izbeći novi sukob sa Kongresom u kojem većinu čine Demokrate koje su odbile da izdvoje skoro šest milijardi dolara iz državnog budžeta za ostvarenje jednog od ključnih predizbornih obećanja sadašnjeg predsednika SAD – da izgradi zid na granici prema Meksiku i tako spreči ilegalne prelaske.

Sukob zbog odbijanja Kongresa da finansira izgradnju zida, a Trampa da potpiše budžet bez te stavke, doveo je do najduže blokade saveznih institucija u istoriji SAD, čak 35 dana većina službenika savezne države nije primalo platu niti su njihove službe mogle da rade.

Tramp je početkom februara popustio i pristao na privremeno finansiranje čiji je rok istekao u petak 15. februara.

Odlukom o vanrednom stanju izbegnut je sukob sa Kongresom, ali su otvoreni novi frontovi.

Nemalom broju Republikanaca i Demokrata ne sviđa se način na koji Tramp zaobilazi institucije i na “mala vrata” dolazi do novca suštinski namenjenog za rešavanje posledica prirodnih katastrofa i drugih nepredvidivih događaja.

Neki od njih planiraju da predsednikov ukaz o vanrednom stanju iznesu pred sudove i druge državne institucije koje bi mogle da ga ponište, kao što je početkom mandata poništena njegova odluka o zabrani ulaska u SAD građanima nekih država koje Amerika smatra neprijateljskim.

Analitičari predviđaju da bi koristeći ukaz o vanrednoj situaciji Donald Tramp mogao da kombinuje novac iz više državanih izvora i prikupi čak osam milijardi dolara, što je bitno više od 5,7 milijardi koliko je tražio od Kongresa.

Prema izvorima bliskim predsedniku Trampu on se najpre konsultovao sa viđenijim Republikancima u Kongresu i administraciji koji su ga uverili da mu odluka o vanrednom stanju daje odrešene ruke po pitanju pristupa posebnim fondovima i da suštinski predstavlja pobedu nad spikerkom (predsednicom) Kongresa demokratkinjom Nensi Pelozi.

Ovim potezom na kraći rok je smanjena tenzija na relaciji predsednik – Kongres, odnosno Tramp – Demokrate, što je bio cilj Republikanskih kongresmena, naročito njihovog lidera u Senatu Miča Mekonela.

Senator Mekonel zalagao se za prevazilaženje sve dubljeg partijskog jaza u SAD koji onemogućava normalno funkcionisanje države i preti stvaranjem kriza na svim nivoima vlasti.

Međutim, analitičari upozoravaju da je ovim manevrom predsednik Tramp otvorio novi front, mogućnost da ubuduće donosi važne odluke zaobilazeći institicije koje bi trebalo da ga kontrolišu, pre svega Kongres i Senat SAD.

Demokrate poručuju da to neće dopustiti.