AMFILOHIJE MOLI DA SE SAČUVA MIR: “Ako treba neko da bude hapšen i suđen neka to budem ja” (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je na povratak bratskoj slozi. Uz zahtev za oslobađanje episkopa Joanikija i sveštenika, poručio je da uhapse njega i da, ako je kriv, sude njemu.

Printscreen

Mitropolit Amfilohije je rekao da se za praznik Svetog Vasilija obratio narodu od ćivota Svetog Vasilija pozivajući da se zajednički proslavi taj veliki svetitelj, a da je juče upućeno saopštenje za javnost u kome su zamoljene državne vlasti da nevino zatvorene vladiku Joanikija i sveštenike pod hitno oslobode iz zatvora.

“I računali smo da će se to dogoditi. Međutim, to se, nažalost, nije dogodilo i to je izazvalo reakciju naroda, iako smo mi u tom saopštenju pozvali narod da ostane u svojim domovima, da se mirno i spokojno pomole Bogu, da se saborno pomole Bogu za zdravlje i spasenje svih ljudi koji boluju od tog i drugih virusa i da bi se izbjegli bilo kakvi građanski sukobi i nesporazumi u Crnoj Gori”, naveo je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, nažalost, “vlast to nije poštovala i zato je došlo do sinoćnjih zbivanja u Crnoj Gori gdje su nastradali vjernici, ona djeca koja su prebijena u Pljevljima i u isto vrijeme čuvari reda, što je tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svijetom i Evropom”.

Suštinski je povratak slozi

“Zato se obraćam od ćivota Svetog Petra Cetinjskog da se vratimo Bogu Ljubavi, da se vratimo jedni drugima u ljubavi, bez obzira na to kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: vjerskih, nacionalnih, političkih i drugih. Da se vratimo uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi. To je ono što je suštinsko, što i danas poručujem i molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove diobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva”, poručio je mitropolit Crnogorsko-primorski.

Ističe da kao naslednik Svetog Petra Cetinjskog oseća obavezu u ime njegovo da pozove na bratsku ljubav, kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori.

“Ako neko ima da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsjedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen. Uostalom, neću biti prvi mitropolit koji je suđen”, istakao je mitropolit Amfilohije.

“Litije nemaju veze sa politikantstvom”

Dodaje i da, kada je ustoličen kao mitropolit, u besedi je rekao da je došao da miri, ne samo žive među sobom nego i da miri žive sa mrtvima i mrtve da miri među sobom.

“I trudio sam se koliko imam moći i snage ovih trideset godina upravo u tom pravcu: da prizivam taj mir Božji, bratski mir, među Crnogorce, među sav ovaj narod da bi se prebrodile te nesrećne naše diobe, koje su nam svojstvene i koje se nastavljaju ovakvim ponašanjem”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Zato, kaže, moli i sadašnju vlast u Crnoj Gori da “prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda”.

“A u isto vrijeme, molimo i narod da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo, cjelivajući mošti Svetoga Petra, pomiritelja i iscjelitelja, i Svetoga Vasilija Ostroškoga, da se objedinimo u bratskoj ljubavi i zajednici, sa svim razlikama koje su nam svojstvene. To je moja molba, da ne kažem i moj zahtjev i potreba”, naveo je Amfilohije.

Ističe da litije nemaju veze sa, kako je napomenuo, politikantstvom, već su to litije “naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati ćivotu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga i da hodi njihovim putem”.