AMFILOHIJE O VUČIĆEVOM (NE)DOLASKU U CRNU GORU: “Nismo zabranili već smo ga bratski zamolili”

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio da on i Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, na čijem je čelu, "nisu mogli niti hteli" da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na Baddnji dan dođe u Crnu Goru, već je to bila "bratska molba da se njegova poseta odloži za neko bolje vreme".

Amfilohije
Beta/DRAGAN GOJIC

“Za vreme u kome neće biti  moguće zloupotrebiti posetu predsednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutarnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mestu”, rekao je Amfilohije za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je rekao, “bili su to dani početka naših protesta”.

“Naše autentične, duhovne i gradjanske pobune protiv pomenutog zakona (o veroispovesti). Dolazak predsednika druge države medju nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrebiti  kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo – što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja”, rekao je Amfilohije.

“Na drugoj strani, smatramo da bi sve ono što predstavlja legitimni interes države  Srbije – u smislu brige o duhovnoj i kulturnoj baštini sprskog naroda u regionu, kao i očuvanje identiteta Srba izvan Srbije – trebalo i moglo da se rešava u državničkim aktivnostima predsednika Srbije, a ne kroz njegove neformalne posete”, dodao je mitropolit Amfilohije.

Na ocenu da je na meti ovdašnjih prorežimskih tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud  dolaze ti napadi, on je rekao da “otkud da dolaze – oni su lažni i nemaju nikakvog smisla”.

“Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz”, rekao je Amfilohije.

Povodom poziva crnogorskog premijera Duška Markovića Mitropoliji crnogorsko primorskoj da razgovaraju o zaključenju temeljnog ugovora, on je rekao kako “smatra da sad nije vreme za priču o ugovoru, ukoliko ne prepoznamo spremnost Vlade da deluju (znaju oni kako to sve može) protiv spornih delova teksta ovog i ovakog zakona”.

“Jer, pored ovakvog zakona, svaki ugovor, makar bio satkan i od najboljih pravnih formulacija, ne bi imao nikakvo pozitivno dejstvo na odnose Crkve i države”, rekao je Amfilohije.

On je rekao i da je Zakon o veroispovesti usvojen zbog “pohlepe nekih ljudi i zbog njihovog osećaja da je polička volja veća i jača od svih prethodnih donetih zakona”.

“E vidite, to ovi naši vlastodršci, zastrovani opakom bolešću – brozomorom, ne razumeju i misle da se te luke iz kojih se isplovljava u Nebesko carstvo, te neše svetinje, mogu pretvoriti u štandove za sticanje ovozemaljskog blaga”, naveo je mitroplit crnogorsko primorski Amfilohije.