AMFILOHIJE JOŠ OŠTRIJE: “Vradžbine su kad Anu Brnabić postaviš za premijera”

Amfilohije
Beta/DRAGAN GOJIC

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se neće zasad oglašavati povodom Amfilohijevih napada, mitropolit crnogorsko-primorski dodatno je pojačao navode koje je proteklog vikenda uputio srpskom predsedniku.

 

Nakon što je generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković rekao da se mitropolit bavi vradžbinama i nečim što nije duh pravoslavlja, Amfilohije je poručio da se nameće pitanje ko se bavi vradžbinama on ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vreme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu. I kada je ubijen Milinčić u Samodreži, a zamalo i njegova majka. Mučenica i izgnanica sada živi u Beogradu bez hljeba. E, to bi trebalo da pomenu i Vučić i Selaković – rekao je za podgorički “Dan” mitropolit Amfilohije i dodao da ga čudi Selakovićeva izjava i priča koju je ispričao.

Mitropolit je naglasio da su oni još 1981. godine počeli da brane Pećku patrijaršiju i Kosovo, zbog čega su se i tada neki ljutili.

– Da su nas onda poslušali, ne bi se dogodilo ono što se dogodilo 1988. godine i 1989. godine, to nasilje. Prema tome, neka ta gospoda malo smanje svoje priče i neka ne traže sada u ovo vrijeme od uglednih ljudi u Srbiji nekakav dijalog. Kakav dijalog? Ako je njega narod izabrao za predsednika Srbije, onda je on na sebe preuzeo odgovornost. Ne može je sa sebe skinuti i prenijeti je na bilo koga drugog, što on očito i pokušava – rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da se ne može tražiti rešenje za Kosovo od onih koji su nas bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, jer bi oni trebalo da se pokaju, a ne da ih slušamo.

– Vučić na jedan bezuman način danas traži rešenje za budućnost Kosova od onih koji su izvršili nasilje na Kosovu i Metohiji, koje je gore i od današnjeg nasilja tamo, gore i od onog za vremena sultana Murata. Takvi koji su bombardovali i prognali narod sa Kosova i Metohije, izvršili takve zločine, oni bi trebalo da se pokaju, a ne da ih mi slušamo – istakao je mitropolit Amfilohije.

On smatra da to mogu da čine samo bezumni ljudi.

– Nadam se da Vučić ne spada u takve, kao ni oni koje je danas izabrala Srbija i koji su na njenom čelu – istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je objasnio da je 2013. godine održao opelo Ivici Dačiću, koji je tada bio predsednik Vlade Srbije, a ne Vučiću.

– I on je sada, kaže, vaskrsao. Ja sam mu odgovorio da ćemo videti. Hvala Dačiću, jer kada sam bio u Buenos Ajresu on je došao u našu sabornu crkvu i tamo je bio naš gost – kazao je mitropolit Amfilohije.