ANA BRNABIĆ O NATO BOMBARDOVANJU: “Svesni smo svojih grešaka ali 1999. nije bila naša greška”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija svesna grešaka koje je pravila u prošlosti, ali da je NATO bombardovanje 1999. godine bila greška drugih, a ne građana Srbije.

Beta

Na konferenciji povodom 20. godišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, Brnabić je rekla da Srbija ne sme da zaboravi žrtve tog bombardovanja, porušene fabrike, mostove i devastiranu privredu, ali je ocenila da mora da pokuša da oprosti jer je, kako je rekla, to jedini put da ostvari svoje velike potencijale da se okrene budućnosti, partnerstvu i saradnji.

“Srbiji niko ne treba da spočitava greške. Svesni smo da smo grešili, ali bombardovanje 1999. godine bila je greška drugih a ne građana Srbije, koji su na kraju 20. veka bili žrtva onih sa kojima smo se u dva rata borili za slobodu i pravdu. Zarad budućnosti bilo bi dobro da i oni budu svesni te greške”, rekla je Ana Brnabić na skupu u Beogradu.

Premijerka je kazala da poslednjih 20 godina “pokušavamo da dobijemo odgovor na pitanje kako je jedna mala zemlja postala tako veliki protivnik najmoćnijih sila” ali i koji su to razlozi za presedane da jedna suverena zemlja može biti napadnuta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

“Sukob u kome smo bili sve samo ne ravnopravni, završili smo sa srušenom zemljom. U Srbiji su te 1999. godine svi bili mete, bez obzira na pol, uzrast, nacionalnost, veru ili političke afinitete”, kazala je Ana Brnabić.

Navodeći da će Srbija “ostati verna tradiciji i istoriji” i da “nikad neće zaboraviti” prijatelje koji su uz nju stajali u najtežim vremenim, pri čemu je posebnu zahvalnost iskazala Rusiji i Kini, premijerka je rekla da će zemlja razvijati partnerske odnose sa onima koji su učestvovali u bombardovanju 1999. i graditi mostove “sa onima sa kojima se ni danas ne razumemo”, ocenjujući da je to jedini put ka boljitku.