ANA BRNABIĆ ZAHVALILA NARODU: “Ja makar sada gajim blagi optimizam, jer…”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglašava da je veliki rast u broju obolelih zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana što je, kako je rekla, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana. Imunolog iz Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković navodi da još uvek nismo izašli iz situacije koja je, kako kaže, najblaže rečeno nepovoljna. Direktor KBC Zemun ističe da danas imamo deset više pacijenata u odnosu na jučerašnji dan.

printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da je veliki rast u broju obolelih zabeležen u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana, što je, kako je rekla, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana uprkos apelima lekara da ljudi drže fizičku distancu jer je naš zdravstveni već ionako preopterećen i ne može da izdrži ovoliki priliv obolelih.

Iza nas je još jedan težak dan. Daleko najveći rast broja zaraženih je u Beogradu, imamo i dalje dosta nestabilnu situaciju u Kraljevu i rast broja zaraženih u Novom Sadu. Za razliku od ovih gradova, vidimo smirivanje situacije u Šapcu i Novom Pazaru”, objašnjava Brnabićeva.

Dodaje da je Beograd samo u proteklih nekoliko dana bio stabilniji, ali da je juče i danas zabeležen rast i da se pogoršala situacija u protekla dva dana.

Ocenjuje da je dobro što protesti nisu dugo trajali i što se očekuje da uskoro ponovo vidimo pad broja zaraženih.

Premijerka je podsetila da su od sutra, 17. jula, na snazi nove mere Kriznog štaba i Vlade Srbije koje podrazumevaju obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, obavezno nošenje maske na otvorenom ukoliko je fizička distanca manja od metar i po, zabrana okupljanja u zatvorenom više od 10 ljudi, držanje distance od metar i po.

Brnabićeva je izrazila uverenje da će se to odraziti i na brojeve novozaraženih narednih dana, kao i da će se pritisak na zdravstveni sistem smanjiti.

Očekujem da će narednih dana dodatne mere doneti rezultate. U ovom trenutku situacija je teška. Ja makar sada gajim blagi optimizam, jer vidim da smo se svi zajedno uključili u borbu. Hvala građanima što poštuju mere“, rekla je premijerka.