Nemiri u Makedoniji bi lako mogli da prerastu u etnički sukob između Makedonaca i Albanaca, izjavio je političko - vojni analitičar Zoran Dragišić.

Podsetimo, juče je izbio apsolutni haos u Makedoniji! Nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predse dnika parlamenta nastali su sukobi na ulicama Skoplja i u zgradi Sobranja.  (Više o tome možete pročitati OVDE)

Ovo je poslednji udarac koji, pribojavam se, Makedonija neće moći da izdrži. Bilo je pitanje kada će se dogoditi nešto ovakvo što će Makedoniju uvesti u agoniju. Bojim se da će posle ovoga teško moći da se nađe rešenje, rekao je Dragišić za Pink.

On kaže da ne treba mnogo očekivati od vojske i policije u smirivanju sitacije pošto one multietničke. Takođe, Dragišić je podsetio da se i u slučaju raspada Jugoslavije nešto slično dogodilo kada je svako otišao u svoj tabor.

Slično će se desiti i u Makedoniji, plašim se da će se sukob između dve stranke Gruevskog i Zaeva preći u međuetnički sukob Albanaca i Makedonaca – kazao je Dragišić.

On dodaje da je Makedonija bila prinuđena da prizna nezavisnost Kosova da bi sačuvala unutrašnji mir, kao i da je više od 90 odsto Makedonaca svakako protiv toga, a i onih 10 odsto kažu da su to morali da učine da bi sačuvali mir.

Analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da su Makedonci pokazali da su spremni da brane državu, dok je podbacila politička elita pokazavši nedostatak ”nacionalnog samopoštovanja”. On takođe ističe da Makedonija ima još od 2001. godine problem sa funkcionisanjem države i da postoji duboka podela političke elite.

U ravnodušnosti EU krije se podrška jednoj opciji u Makedoniji. Za nas je interesantno da je Makedonija dobar primer šta ne smemo da dozvolimo, da vlastoljublje bude jače od državnog razloga, rekao je on, dodajući da je sve prisutniji albanski nabujali albanski nacionlizam, uz podršku sa strane.

ALBANCI KRENULI U STVARANjE TREĆE DRŽAVE

Analitičar Dragomir Anđelković istakao je da je reč o pokušaju albanskih snaga da rasture Makedoniju.

Zaev je spreman da im da puno, ne razmišljajući o budućnosti države. Albanski separatizam je dobio krila puštanjem Ramuša Haradinaja na slobodu. Oni su spremni i na rat, a makedonski narod, kao nijedan drugi u svetu, ne želi da gleda kako mu država propada. Ako se dopusti da Albanci lome stvari, slomiće se i Makedonija – smatra Andelković.

Stručnjak za bezbednost Srđan Perišić smatra da su Albanci krenuli u stvaranje treće albanske države, a imaju podršku Zapada i NATO-a, inače se ne bi ni usudili na takav korak.

Zapad ih je percepirao kao svoj glavni faktor. Svedoci smo sukoba i nasilja u Makedoniji, jer je nekima stalo samo do funkcija i novca – smatra Perišić.

Kako je istakao, Albanija želi intervenciju Zapada, ali samo ako je u njihovu korist. Oni nastoje da konfliktnom politikom privuku Zapad da tako i reaguje.

Za ovaj konflikt odgovorni su EU i Brisel  – smatra Perišić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović je rekao da je glavno pitanje šta će biti sa parlamentom, ali da je činjica da su se Albanci pomerili u pravcu stavranja Velike Albanije.

Albanski ekstremisti su spremni da uđu u Makedoniju, to je stanje koje više odgovara Albancima, sve dok Evropa ne kaže protiv, a u to sumnjam. Da je Evropa htela izbore oni bi već bili. Zaev je mogao da raspiše izbore da je hteo, a lokalni izbori će se održati u roku koji odredi Evropa – naveo je Simeunović.

Miša Đurković iz Institut za evropske studije je rekao da je sve to u Makedoniji posledica onoga što se dešavalo u prethodnom periodu i reuzltat katastrofalnog mešanja međunarodne zajednice, kao i da je direktna odgovornost na predstavnicima EU.

Ovo je posledica mešanja sa strane, albanski faktor je tome doprineo, a Edi Rama koji je glavni destabilizator regiona – naglasio je Đurković dodajući da se sa druge strane predsednik Makedonije đorđe Ivanov pametno i državnički ponašao.

On je objasnio da je premijer Albanije Edi Rama sa predstavnicima albanskih stranaka dogovorio Tiransku platformu, koja je uslov za formiarnje vlade i da je Zaev u početku odbijao da predstavi vladi šta podrazumeva Tiranska platforma.

Ðurković je dodao da ta platforma, između ostalog predviđa, uvođenje albanskog jezika na celoj teritoriji koji bi pored makedonskog postao zvanični jezik, zatim pretvaranje Makedonije u dvonacionalnu državu, stvaranje albanskog kantona, što je put federalizaciji Makedonije i stvaranje nezavisne države.