Fasadu novosadske zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej, od ponedeljka krasi novi mural. Žilijen de Kazabjanka, vizuelni umetnik Francusko- korzikanskog porekla, predstavio je na veličanstven način motiv sa slike iz kolekcije Galerije Matice srpske. U pitanju je „Anđeo mira I “ Stevana Aleksića (1876- 1923).

U Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje  izložba na kojoj je predstavljeno kako izgledaju murali kojima je umetnik Kazabjanka oslikao  fasade u gradovima širom sveta.

Inspiraciju za oslikavanje murala, umetnik pronalazi u muzejima koje posećuje, te navodi da u želji da ih vrati u život, ne bira on likove već oni pronalaze i inspirišu njega. 

Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega, a želja mu je da svaki posetilac Novog Sada projektuje sopstvene ideje na njegov rad.

 

Izrada ovog murala deo je globalnog umetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga  realizovao u brojnim gradovima po svetu, inspirisan umetničkim nasleđem.

Po rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, i Novi Sad priključio se porodici gradova koji na fasadama imaju umetnička dela iz lokalnih muzeja. Ovo je, po njenim rečima, neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.

Oslikavanju murala predstoji radionica izrade murala za dvadestak učesnika uzrasta od 14 do 19 godina, koji su se prijavili na javni poziv za učešće.