ANĐEO MIRA U SRCU “SRPSKE ATINE”: U Novom Sadu osvanuo MURAL koji ostavlja bez daha (FOTO)

Novi Sad
pixabay.com

Fasadu novosadske zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej, od ponedeljka krasi novi mural. Žilijen de Kazabjanka, vizuelni umetnik Francusko- korzikanskog porekla, predstavio je na veličanstven način motiv sa slike iz kolekcije Galerije Matice srpske. U pitanju je „Anđeo mira I “ Stevana Aleksića (1876- 1923).

U Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje  izložba na kojoj je predstavljeno kako izgledaju murali kojima je umetnik Kazabjanka oslikao  fasade u gradovima širom sveta.

Inspiraciju za oslikavanje murala, umetnik pronalazi u muzejima koje posećuje, te navodi da u želji da ih vrati u život, ne bira on likove već oni pronalaze i inspirišu njega. 

Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega, a želja mu je da svaki posetilac Novog Sada projektuje sopstvene ideje na njegov rad.

 

Izrada ovog murala deo je globalnog umetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga  realizovao u brojnim gradovima po svetu, inspirisan umetničkim nasleđem.

Po rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, i Novi Sad priključio se porodici gradova koji na fasadama imaju umetnička dela iz lokalnih muzeja. Ovo je, po njenim rečima, neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.

Oslikavanju murala predstoji radionica izrade murala za dvadestak učesnika uzrasta od 14 do 19 godina, koji su se prijavili na javni poziv za učešće.