Andželina Džoli u poseti Grčkoj zbog migrantske krize

Anđelina Džoli
Beta

Holivudska glumica Andželina Džoli, koja je ambasadorka Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), doputovala je danas u grčku luku Pirej, u blizini Atine, gde je smešteno više od 4.000 migranata i izbeglica.

 

Džolijeva je u pratnji zvaničnika UNHCR-a oko podneva stigla u Pirej, gde se od početka migrantske krize nalazi improvizovana baza ove organizacije.

Ona je pola sata razgovarala sa osobljem i sa nekoliko izbeglica, posebno sa Sirijcima i Iračanima, koji svakodnevno pristižu u Pirej sa grčkih ostrva, glavnog mesta ulaska migranata u Evropu, ili se u njega vraćaju nakon neuspelih pokušaja da se domognu zemalja centralne i severne Evrope.

Po glumičinom izlasku iz kampa, uprkos otporu njenog obezbedjenja, pedesetak novinara, snimatelja i fotografa probilo je kordon policije kako bi se približili holivudskoj zvezdi, koja se zadržala još deset minuta do dolaska njenog automobila, ne dajući za to vreme nikakve izjave.

Nedaleko odatle, desetine migranata okupile su se na grčko-makedonskoj granici, uzvikujući “Skoplje, otvori granice”.

Zbog princa BLOKIRAN saobraćaj od Trga do Kalemegdana: Evo šta će sve visoke zvanice danas obići

– Nadam se da Andželina Džoli svojim prisustvom može da učini nešto da se granice otvore, stigao sam pre mesec dana u Grčku i još čekam da predjem granicu i odem u Nemačku – rekao je agenciji Frans pres 23-godišnji Sirijac Bišal, izbeglica iz Alepa.

Susedna Makedonija zatvorila je 7. marta granicu s Grčkom, zbog čega su ostale blokirane hiljade izbeglica koje nastoje da odu u neku od zemalja severne i centralne Evrope.

Pre dolaska u Atinu, Andželina Džoli, koja se bori za prava migranata, razgovarala je sa Sirijcima u kampovima u Libanu.

Grčki mediji spekulišu da će glumica u četvrtak posetiti i kamp na grčko-makedonskoj granici, ali ta informacija nije zvanično potvrdjena.

Brojne slavne ličnosti posetile su ovog meseca izbegličke kampove u Grčkoj, naročito na ostrvu Lezbos, medju kojima su američka glumica Suzan Sarandon i kineski disident, slikar Aj Vejvej, koji je tamo postavio atelje.

Britanska glumica Vanesa Redgrejv posetila je početkom januara prihvatni centar Eleonas u Atini, koji je obišao i predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.