“Ankara postaje GLAVNI DONATOR Vojske Crne Gore i nastavlja da JAČA PRISUSTVO na Balkanu”

Tursko Ministarstvo odbrane postaće glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa 16 miliona evra u sledećih pet godina, a sredstva će biti potrošena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske i obrazovanje kadrova u turskom vojnom školskom sistemu.

AP Photo/Emrah Gurel

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net) za potrebe izrade terenskih vozila biće iskorišćeno oko 15,5 miliona evra, a nešto više od pola miliona je odredjeno za finansiranje obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

“Turska kroz donaciju VCG istvoremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbednosnu poruku o prestižu i dobroj volji, a iz budžeta se pomaže turska industrija”, navodi se.

Taj portal dodaje da za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena ali ima indikatora da će to biti vozila turske fime BMC, koja je vodeći proizvodjač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

“Na listi proizvoda najprestižnije sredstvo ratne tehnike je tenk Altaj, ali on nije predmet interesa VCG koja se odrekla tenkova”, navodi portal.

U tekstu se podseća da VCG koristi “uglavnom prestareli” park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog veka.

Pomoć za vojno školstvo je novina, i u ovoj školskoj godini prvi put je jedan kadet iz Crne Gore krenuo na školovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predvidjeno je da na prvoj godini uči turski jezik, a zatim će četiri godine da studira na akademiji zajedno sa turskim kolegama.

Nezavisno od novog paketa donacija u toku je sprovodjenje programa donacije uniformi za potrebe VCG po kojem Privredna agencija turskog minisarstva odbrane treba da u periodu do 2022. godine obezbedi izradu uniformi u vrednosti od 5,3 miliona evra.

Prošle godine, u prvoj tranši donacije, VCG je dobila 2.700 vežbovno-terenskih uniformi i 250 uniformi za mornare u vrednosti od 1,26 miliona evra. Već sa tom količinom podmirene su potrebe jer po punoj formaciji VCG ima 1.950 ljudi, ali uračunate su potrebe nove organizacijske strukture po kojoj će do 2022. broj ljudi biti povećan na 2.368, uključujući civile.

Uniforme su potrebne i za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji su na obuci od ove godine i na buduću strategijsku rezervu.

Uskoro se očekuje prijem donacije od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje – 15 komada MPT-55 kalibra 5,56 mm i 15 MPT-76 kalibra 7,62 mm vrednosti 38.477 evra.

“Turski pristup jačanju moći kroz meki pristup u regionu Balkana do sada se osećao najviše kroz podršku jačanju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) koje su dobile donacije u naoružanju uključujući borbena vozila Otokar Kobra. Kadrovi KSB školuju se na turskim vojnim akademijama. Na listi oficira KSB koja su u Turskoj dobila zvanje vojnih pilota prošle godine je bio jedan potporučnik, a ove godine još dva potporučnika”, navodi portal.

Turska je 2012. dogovorila sa Vladom Srbije finansiranje projekta rekonstrukcije dela aerodroma u Kraljevu za civilne namene u u okviru saradnje u odbrani i odobreno je 10 miliona evra, ali za angažovanje truskih firmi. Do sada nema javnih informacija o tome zašto donacija nije iskorišćena.

“Na susretu predsednika dve države Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića 7. oktobra, prema zvaničnim informacijama, otvorena je tema vojnotehničke saradnje. Vučić je izjavio da je pokazan interes za nabavku turskih borbenih sistema za Vojsku Srbije, da se saradjuje na transferu tehnologija i stvaranju zajedničkih preduzeća u odbrambenoj industriji”, dodaje se u tekstu.