ANKETA DONELA FRAPANTNE ODGOVORE: Mladi u Srbiji misle da se ŽIVELO BOLJE u vreme vladavine Slobodana Miloševića

Pod naslovom "Zašto mladi o Miloševićevim zlodelima ne znaju dovoljno", list Blic u subotnjem broju piše o rezultatima ankete, koja je, kako se navodi, donela neke zaista frapantne odgovore.

wikipedia.org

Veliki broj onih koji su rođeni posle 2000. godine, kada je Milošević pao s vlasti, misli da su građani Srbije bolje živeli u vreme njegove vladavine.

Srđan Milivojević, aktivista Otpora, pokreta koji je vodio borbu za svrgavanje Miloševića, kaže da ne postoji dobar obrazovni sistem.

Meni je šokantno što se era Miloševića i dalje vezuje samo za materijalnu oskudicu, bedu, hiperinflaciju, a ne za mrtve i ubijene, kojima se ni grobovi ne znaju“, Kaže Milivojević.

Strašno je, kaže on, što živimo u zemlji u kojoj je brzo zaboravljeno da je u vreme Miloševića nekoliko stotina hiljada ljudi stradalo.

Živimo u zemlji koja slavi zločine i ubice. Nemamo obrazovni sistem, poremećene su apsolutno sve vrednosne norme u društvu“, napominje Milivojević.

Srijanka Turajlić, profesorka i politička aktivistkinja, smatra da se s mladima ne govori dovoljno o toj temi.

Neki mladi misle da je bilo bolje jer im nikada zapravo nismo ni pričali o tom vremenu. Ne mogu oni ništa znati kad im niko ništa nije rekao, a pošto smo mi, kao društvo, izgleda o toj temi položili zavet ćutanja, onda to tako mora da izgleda“, kaže Turajlić.