ANTIBIOTICI VS PROBIOTICI: Najveća zabluda u koju svi verujemo – doktor objasnio kako treba postupiti

Gastroenterolog rekao da svi veruju u ovu zabludu, a ona umanjuje dejstvo!

printscreen

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je na Prvoj o antibioticima i bakterijama u našem sistemu. Posebno je opisao na koji način nastaje infekcija klostridijom.

Da li probiotici pomažu i da li bi ih zaista trebalo uzimati dva sata pre, ili dva sata posle antibiotika? Odgovorio je i na ova pitanja, i objasnio šta je razlika između prebiotika i probiotika.

Probiotik je prevencija, on ne leči, može klostridija da se dobije i ako ga uzimate. Prebiotik hrani probiotske bakterije, ali njemu je potrebno vreme da bi delovao, da bi broj bakterija bio dovoljno veliki. A to je – lipši magarče do trave zelene. Velika mora da bude doza, dva puta po pet milijardi. Ne možemo mi sa par miliona da lečimo klostridiju – rekao je on.

Preventivno se može uzimati jedan probiotik, oko mesec dana, ali je rekao da nama treba vremena da te bakterije koloniziraju naša creva.

Ima još jedna stvar, kada se ukine probiotik, za pet dana njegovog dejstva više nema. Ispod mesec dana, nema ništa. Ne može probiotik da šteti, uzimajte ga dugo – rekao je prof. dr Perišić.

Probiotik se, navodi on, uzima “kada god hoćete”, a ne u određenom trenutku dana. Objasnio je i zašto.

– Suprotno onome što svi govore, ne pričam ja napamet! Uzmite kad hoćete, nema veze dva sata pre ili posle, što piše na pakovanju. To što piše je, kako mali Đokica zamišlja uzimanje probiotika... Antibiotici ne deluju na probiotike, nema tu pravljenja pauze. Apotekari nisu lekari, oni slušaju infektivnu pedijatriju po mesec dana. Neću da ih vređam, dobri apotekari zlata vrede, ali apotekar u Britaniji, recimo, pozove doktora telefonom pa pita zašto je nešto prepisano. Ne priča apotekar priču pacijentu. Ne slušajte to – rekao je on.

Pre tri godine smo na simpozijumu pedijatara gastroenterologa zaključili da zbog velikog rizika infekcije klostridijom, mora se preventivno uzimati probiotik. On je ne leči, ali je smiruje. Ako pet dana uzimamo antibiotik, 30 dana uzimamo probiotik. Kod nekih antibiotika, rizik je još veći – rekao je on.

I deca bi trebalo da uzimaju probiotike.

Pravilo je sledeće, ako je dete uzimalo antibiotik i dobilo proliv koji traje tri dana, toksin klostridije je krivac. Ona mora da se leči. Toaleta i higijena ruku su takođe značajni, da ne bi dobio i neko od ukućana jer je ona, ponavljam, svuda oko nas – rekao je prof. dr Perišić.