ANTISRPSKA HISTERIJA U HRVATSKOJ : “Negiraju genocid, rehabilituju ustaštvo, i lažu o navodnoj velikosrpskoj agresiji”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da "histerija koja u Hrvatskoj vlada povodom mogućeg učešća predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na skupu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu nije posledica predizborne kampanje u Hrvatskoj, kako se naivno misli, već posledica opšte antisrpske atmosfere".

Hrvatska Srbija
zdiviv/freedigitalphotos.net/Kolaž

Ta atmosfera se u Hrvatskoj sistematski stvara negiranjem genocida u Drugom svetskom ratu, rehabilitacijom ustaštva, lažima o navodnoj velikosrpskoj agresiji, iako su u pitanju Srbi koji su vekovima tu živeli – naveo je Dačić u pisanoj izajvi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, “time se legitimizuje stara priča o Srbima kao remetilačkom faktoru, koju treba eliminisati“.

Histerija u Hrvatskoj nije problem Vučića i Srbije, to je problem Hrvatske koja za koji mesec preuzima predsedavanje EU, ocenio je Dačić.

– Kako će Hrvatska predsedavati EU kada nije u stanju da organizuje ni skup EPP bez problema? Kako će organizovati skup EU sa Zapadnim Balkanom i druge regionalne skupove? Zašto je to tako, trebalo bi da se zamisle. Srbija hoće i misli da treba da gledamo napred u budućnost i da nam tragedije iz prošlosti budu pouke a ne primeri za sledeće naraštaje – dodaje se u izjavi šefa srpske diplomatije.

Vučić je najavljen je kao jedan od govornika na izbornom kongresu EPP čiji su naprednjaci pridruženi član koji se održava krajem meseca u Zagrebu.loading...