APEL GRAĐANIMA: Zalihe krvi smanjene, dve krvne grupe najpotrebnije

Institut za transfuziju krvi Srbije apelovao je danas na građane da dobrovoljno daju krv, navodeći da su najpotrebniji davaoci A i 0 krvne grupe, kao i svi davaoci koji imaju negativnu krvnu grupu.

Transfuzija Krv Bolnica
Foter/Fotos GOVBA / photo on flickr

Navodeći da i pored brojnih apela, u akcijama sprovedenim prethodnih nedelja nisu nadoknađene rezerve neophodne za optimalan rad i pravovremeno zbrinjavanje svih kojima je neophodna transfuzija krvi, Institut je u apelu pozvao građane da daju krv kako bi se snabdevanje zdravstvenih ustanova komponentama krvi stabilizovalo i svi pacijenti na vreme dobili odgovarajuću terapiju.

– Trenutak je da svi građani dobre volje ozbiljno shvate ovaj poziv, jer je potrebno na vreme obezbediti krv za sve kojima je ona neophodna, kao i za hitne i vanredne slučajeve i nacionalni program transplantacije – navodi se u apelu.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Ulici Svetog Save 39 u Beogradu svakog radnog dana od 7 do 19 časova a subotom od 8 do 15 časova, u Urgentnom centru svakog dana, osim nedeljom od 9 do 16 časova kao i mobilnim ekipama na terenu.