APOKALIPSA NA SVETOJ GORI: Hilandaru je nemoguće prići, najveća srpska SVETINJA je opkoljena vodom! (FOTO)

Oluja, kiša i poplave, koje su pogodile brojna letovališta u Grčkoj, nisu zaobišle ni Hilandar, srpski manastir na Svetoj Gori.

Hilandar
wikipedia

Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je juče manastir Hilandar. Usled obilnih padavina koje su trajale od 13.30 do 17 časova, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci.

Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 km od manastira.

Prema informacijama sa Fejsbuk strane Prijatelji manastira Hilandar najveća šteta je pričinjena putevima. Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično oštećuje, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim, ali monasi rade na njihovom sređivanju.

U saopštenju manastira Hilandar navodi se da sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u manastir.

– Jučerašnje nevreme je pojava koja se gotovo redovno ponavlja u pravilnim razmacima od desetak godina i tipična je za taj deo Grčke. Poslednja velika nepogoda ove vrste desila se 2007. Devedesetih godina prošlog veka takođe je zabeleženo snažno nevreme nakon koga je izrađen dodatni nasip sa južne strane manastirskog utvrđenja – navodi se u saopštenju.

U toku današnjeg dana, iako još ima padavina, gosti redovno pristižu u manastir i život se odvija normalno. U toku su pripreme za svečano proslavljanje sutrašnjeg velikog praznika Vidovdana.