APOKALIPSA U PETROVCU NA MLAVI: Pukla brana, voda guta ulice, naređena EVAKUACIJA (FOTO+VIDEO)

U Petrovcu na Mlavi pada jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine. Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. U žagubičkim selima bujice su odnele delove puta.

Printscreen Rts/Kolaž

Više mesta na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi poplavljeno je pošto je zbog porasta vodostaja izazvanog jakim kišama, pukla brana na reci Busur, prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS).

Poplavljen je veliki deo Petrovca na Mlavi kao i sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole, a ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju polovinu te opštine zbog čega je na njenoj teritoriji proglašena vanredna situacija.

U selima oko Žagubice bujice su odnele delove puta dok je zbog izlivanja potoka u svilajnačkom selu Kušiljevo, poplavljeno stotinak kuća i ekonomskih objekata, preneo je javni servis.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevreme zadesilo tu opštinu.

Štab za krizne situacije zaseda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već dve trećine opštine imaju veliki problem. Zbog toga smo danas doneli odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine – rekao je Nedinić.

Mobilne ekipe su na terenu i pomažu da se evakuišu najugroženije porodice. U centru Kušiljeva formiran je i prihvatni centar za zbrinjavanje građana kojima je voda ušla u domove. Prema najnovijim informacijama, kiša je oslabila i bujična voda se povlači u korito potoka.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine, javlja dopisnik RTS-a.