U popularnoj Trci zadovoljstva u okviru 30. Beogradskog maratona po prvi put organizovano su učestvovali seniori – penzioneri Gerontološkog centra Beograd, stanari domova, članovi dnevnih centara i klubova za starije i zaposleni okupljeni u ekipu koju je činilo 83 seniora i predstavnika mlađih generacija pod nazivom "Zdrav = aktivan život".

 

Svi seniori, članovi ekipe “Zdrav = aktivan život”, tom prilikom imali su sportske majice na kojima su ponosno nosili broj svojih godina!

 

Želimo da svojim učešćem pošaljemo poruku da je zdravo i aktivno starenje model koji promovišemo za sve pripadnike našeg društva, kao i da podstaknemo sve one seniore koji još nisu, da nam se priključe i aktivno uključe u sve besplatne aktivnosti, programe i manifestacije koje svakodnevno realizujemo. U svom radu se oslanjamo i na dokumenta Svetske zdravstvene organizacije, u kojima je kontinuirana aktivnost i nakon penzionisanja prvi preduslov za bolji kvalitet života u starosti. Odmah zatim slede: održavanje socijalnih kontakata i aktivno učešće u društvu – kaže Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd.

Ustanova Gerontološki centar Beograd obuhvata više od 10.000 korisnika, u okviru domskog smeštaja je preko 1.200 ljudi, uslugu pomoći u kući pružamo za oko 2.600 starijih beograđana, dok više od 6.500 starijih sugrađana koristi usluge i besplatne programe dnevnih centara i klubova za starije.