APSOLUTNI REKORD U EVROPI: Makedonski lekari UKLONILI TUMOR monstruoznih dimenzija (FOTO)

Medicinski tim dr Igora Alulovskog na Univerzitetskoj klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju, posle petočasovne operacije, 45-godišnjoj pacijentkinji hiruškim zahvatom je uklonio cistu iz stomaka težine 90 kilograma, kako se ocenjuje, "najveći do sada odstranjen u Makedoniji i Evropi".

Pixabay

Alulovski je za skopski Kanal 5 izjavio da je u pripremi operacije najpre bilo neophodno izvlačenje oko 65 litara “guste tečnosti”.

– Sami preostali tumor, kada smo ga izmerili, težio je skoro 90 kilograma. Pacijentkinja je donesena u krajnje pogoršanom stanju, sa aspekta disanja i generalno rada drugih organa u čitavom telu – rekao je Alulovski.

Prema objavljenim podacima porodice, cista kod operisane pacijentkinje počela je naglo da raste u martu ove godine i širila se po čitavom stomaku.

– Problemi su joj se javili još pre tri godine, bila je uplašena i odbijala da se javi lekaru – objašnjava Alulovski.

Cista je vremenom izazvala trovanje krvi i dramatično je pritiskala grudni koš i srce. Uprkos svim tegobama žene je pristala da je javi lekaru tek kada se situacija drastično pogoršala i kada joj je život bio ugrožen.

Pacijentkinja je i dalje u teškom stanju, kako objašnjava dr Alulovski, “u septičkom stanju, jer je potvrđeno prisustvo bakterija u krvi, kao posledica upala apcesa i nekroza samog tumora i to je dodatno ugrozilo stanje žene”.

Posle operacije nalazi se u šok sobi skopske Klinike za ginekologiju i akušerstvo.loading...