ARENA PONOVO U PRIPRAVNOSTI: Najveća dvorana na Balkanu spremna za prijem pacijenata

Zbog rasta broja obolelih od virusne infekcije Kovid 19, opet je aktivna privremena kovid bolnica u beogradskoj "Štark areni".

printscreen/youtube.com/TVStudioB

Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom Uglješom Jovičićema obišao bolnicu, rekao je da je Vojska Srbije još jednom na raspolaganju svim svojim građanima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom Uglješom Jovičićema obišao bolnicu, rekao je da je Vojska Srbije jo jednom na raspolaganju svim svojim građanima.

-Ispunjavajući naloge koje smo dobili od Kriznog štaba, kao i naloge koje smo dobili od vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, Vojska Srbije prateći razvoj epidemiološke situacije, još jednom je pripremila Arenu za prihvat pacijenata. Mi smo spremni da to uradimo odmah, čim medicinske vlasti to zatraže- rekao je Vulin.

Tu su, kaže, isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa.

-Oni su spremni, obučeni, potpuno snabdeveni svim potrepštinama, a sve što je neophodno, ovde je na raspolaganju lekarima i tehničarima- poručio je Vulin.

Vulin je medicinskom osoblju zahvalio na ogromnom radu i istakao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u “Štark areni” nije bilo zaraženih lekara, tehničara niti higijenskog osoblja, upravo zato jer su svu oni znali kako treba raditi u ovakvim okolnostima.

-Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju, da budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo. Arena je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast- rekao je Vulin.

Tokom vikenda izvršeno je čišćenje i dezinfekcija privremene kovid bolnice u “Štark areni”. Takođe, postavljeni su dodatni kreveti i sva neophodna dijagnostika.

Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora te bolnice potpukovnika dr Predraga Bogdanovića, smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale te je sada za lečenje u “Štark areni” na raspolaganju ukupno 510 ležajeva.

-Danas se okupila medicinska ekipa iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To je sprega vojnog i civilnog zdravstva. Tu smo i mi, lekari iz sistema vojnog zdravstva, iz Vojnomedicinske akademije. Očekujem da će od sutra doći još nekoliko lekara, koji će biti medicinski koordinatori, vođe ekipe i koji će u lečenje pacijenata uložiti svoje iskustvo i znanje i pomoći lekarima iz primarne zdravstvene zaštite- poručio je dr Bogdanović.

Istakao je da je trenutno angažovano 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, kao i da će se broj medicinskih radnika povećavati u zavisnosti od broja pacijenata.loading...