ARKTIK NAM ŠALJE JASNO UPOZORENJE: Mećave koja pogađaju Evropu posledica su NEVIĐENE ANOMALIJE!

Arktik
Pixabay.com

Uzrok snežnih mećava koje poslednjih dana pogađaju Evropu je posledica alarmantnog toplog talasa na Arktiku, tvrde naučnici i upozoravaju da se radi o dosada neviđenoj vremenskoj anomaliji, piše londonski Gardijan.

 

Naučnici tvrde da je reč o premeštanju polarnog vremena sa severa na jug i brine ih, kažu, mogućnost da globalno zagrevanje remeti polarni vrtlog, odnosno snažne ledene vetrove zbog kojih je Severni pol do sada bio pod ledom.

Iako u severnom polarnom pojasu sunca nema do marta, zbog dotoka toplog vazduha temperature u Sibiru u februaru su rasle i do 20 stepeni Celzijusa iznad istorijskog proseka.

Ovo je anomalija nad anomalijama. Dovoljno je iznad istorijskog proseka da je zabrinjavajuće. To nam dozvoljava da naslutimo da nas čeka još iznenađenja – izjavio je Majkl Man sa Univerziteta u Pensilvaniji.

On kaže da je Arktik oduvek smatran “zvoncem za uzbunu” zbog zatvorenog kruga koji u tom regionu pojačava otopljavanje uzrokovano ljudskim faktorima.

Sada nam šalje jasno upozorenje – smatra Man.

Na najsevernijoj mernoj stanici na Grenlandu u februaru je izmereno čak deset dana kada su temperature bile iznad nule, što je trostruko duže nego obično. Temperature su u nekoliko navrata bile više od onih izmerenih u Londonu i Cirihu.

Temperaturni skokovi deo su normalnog vremenskog obrasca. Kod novog slučaja neobično je što toliko dugo traje i što je toliko toplo – kazala je Rut Moltram s Danskog meteorološkog instituta.

Barem od 50-ih godina prošlog veka nije bilo toliko visokih temperatura oko Severnog pola – navela je.

Temperature na Arktiku često fluktuiraju zavisno od jačine olarnog vrtloga.

Međutim, temperaturni skokovi sve su učestaliji poslednjih godina i sve duže traju.

Trenutno otopljavanje je najintenzivnije i jedno od najdužih ikad izmerenih okom zime – smatra Robert Rod iz organizacije za klimatske promene Berkli Ert.

Naučnici se sada pitaju da li najnovije zagrebanje Arktika znači da polarni vrtlog slabi ili mu pak preti kolaps.

Vrtlog zavisi od temperaturne razlike između Arktika i umerenog pojasa, ali se ona smanjuje jer se pol ubrzano zagrava.

Prosečna svetska temperatura podigla se za jedan stepen, ali prosečna na Severnom polu porasla je za čak tri.

Prema NASA-i, morski led na Arktiku sada nestaje stopom od 13,2 posto za jednu deceniju.