ARNO GUJON UPOZORAVA: “Maltretiraju i one koji pomažu Srbima na Kosovu i Metohiji”

Direktor francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon izjavi je da zabrana njegovog ulaska na Kosovo, kao i prolaza kamiona sa humanitarnom pomoći pokazuje da se prištinske vlasti više ne zadovoljavaju, kako je rekao, maltretiranjem Srba na Kosovu i Metohiji, već su počeli da maltretiraju i one koji im pomažu.

Arno Gujon
Print screen/Twitter/Arno Gujon

Gujon je za Radio-televiziju Srbije rekao da Srbi doživljavaju takav odnos već 20 godina i nisu odustali od života na tom prostoru, te da ni on ne sme odustati od pomoći njima.

– Trebalo je ovih dana da kupimo dva aparata u vrednosti od 30.000 evra za bolnički centar u Gračanici. U pitanju su ultra zvučni aparat i komora za razvijanje rendgen filmova. Zbog taksi nismo u mogućnosti da to uvezemo u Kosovo, tako da ćemo to kupiti direktno na Kosovu i Metohiji što će svakako biti skuplje – rekao je Gujon.

Njemu je 10. septembra zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, a kako je rekao žalba koju je uložio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova je odbijena i u toku je proces pred Upravnim sudom Kosova.

– Zaista očekujem da će to uskoro da bude ukinuto. To je nerazumno i nerazumljivo, ali sve je u njihovim rukama. To je zaista borba Davida protiv Golijata – ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nije mu kao francuskom građaninu zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, već kao predstavniku francuske humanitarne organizacije koja pomaže Srbima, “čoveku koji u Francuskoj svedoči o kršenju ljudskih prava u enklavama na KiM i zbog toga bi zvanična Francuska trebalo da reaguje”.

On je kazao da na Kosovu i Metohiji 2.000 ljudi zavisi od humanitarne pomoći, od narodnih kuhinja, te da zabrana kamiona humanitarne pomoći kao i takse od 100 odsto na robu iz Srbije utiču na njihov opstanak.