Jedinice sirijske vojske i paravojne formacije lojalne predsedniku Sirije Bašaru el Asadu velikom brzinom se približavaju “prestonici“ Islamske države u Siriji.

Kako prenose svetski mediji, državne snage napreduju kroz provinciju Raka, zauzele su put koji od grada Salamije vodi ka Raki, a naoružane milicije Palestinaca su osvojile vrh brda Tal Masba, na kom su do sada bili utvrđeni džihadisti.

Put od Salamije do Rake je strateški veoma važan jer vodi direktno ka najvećem, uporištu Islamske države, gradu Raki u kom je uspostavljen takozvani kalifat.

Vojni izvori su preneli da su džihadisti morali da pobegnu sa vrha Tal Masbe ka severoistoku i pustinji na granici provincija Raka i Hama, ali su i tamo naleteli na vladine snage. Prema poslednjim informacijama u tom regionu se odvijaju žestoke borbe.

Kao sledeći cilj sirijske vojske navedeno je osvajanje vazdušne baze Tabaka, koja je u rukama džihadista od avgusta 2014. godine, na jugozapadu provincije Raka.

– Otvoren je front u Raki, krećemo ka regionu Tabake. To je pravac kojim ćemo da započnemo naše operacije prema gradu Raki – rekao je Rojtersu neimenovani izvor iz sirijske vojske.

Od 2014. godine Damask nema nikakvu kontrolu nad događajima u Raki, provinciji koja je od velike strateške važnosti, ali bi ovaj nalet snaga odanih Asadu mogao da bude sprečen, s obzirom na to da postoji mogućnost da se vojno angažuje i Saudijska Arabija.

Zvanični Rijad pruža jaku podršku Asadovoj opoziciji i spekuliše se da razmatra potpunu kopnennu invaziju na Siriju.loading...