“ASANŽ OVO NIJE ZASLUŽIO!” Najveći svetski stručnjaci zgroženi – za manji prekršaj dobio OGROMNU KAZNU

Osuda osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslovnog puštanja na slobodu u britanskom sudu je "nesrazmerna", ocenila je danas radna grupa UN o arbitrernom pritvaranju.

Beta

Grupa nezavisnih stručnjaka je u saopštenju navela da su “duboko zabrinuti” zbog odluke britanskog suda, ocenivši da se radi o “nesrazmernoj kazni” koja je izrečena Asanžu. 

Ta grupa stručnjaka radi na zahtev Saveta za ljudska prava UN ali se ne izražava u ime Ujedinjenih nacija.

Asanž je u Velikoj Britaniji osuđen na zatvorsku kaznu od 50 nedelja zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine čime je prekršio odredbe puštanja na uslovnu slobodu.

Umesto odazivanja na poziv 47-godišnji Asanž u junu 2012. zatražio je azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio tražen zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu. Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu jer je bio “očajnik” koji se plašio izručenja SAD-u.

Asanž je uhapšen prošlog meseca kada mu je Ekvador ukinuo politički azil posle sedam godina provedenih u ambasadi te zemlje u Londonu.

Stručnjaci su naveli da se radi o manjem prestupu za koji je dobio skoro maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora. Oni su dodali da Švedska više ne goni Asanža pošto je istraga koja se tamo vodila protiv njega zatvorena 2017.

Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog toga što je Asanž od 11. aprila, kada je uhapšen u ambasadi Ekvadora, nalazi u zatvoru Belmarš, zatvoru visoke bezbednosti, kao da je osuđen za teško krivično delo. 

“Taj tretman izgled da je suprotan principima neophodnosti i srazmernosti predvidjenim normama vezanim za ljudska prava”, navela je grupa.