ASANŽ PRED SAMOUBISTVOM: Život mu zavisi od OVE ODLUKE

Psihijatar Kopelman tvrdi da kod Asanža "vrlo visoka opasnost od samoubistva ako bude izručen Sjedinjenim Državama"

Džulijan Asanž
Printscreen

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž žalio se da u zatvoru čuje glasove i muziku, te da ima samoubilačke nagone, rekao je danas psihijatar Majkl Kopelman tokom ročišta na londonskom sudu koji razmatra američki zahtev za njegovim izručenjem.

Kod Asanža postoji “vrlo visoka opasnost od samoubistva ako bude izručen Sjedinjenim Državama” koje mu žele suditi zbog objave stotina hiljada tajnih dokumenata, izjavio je Kopelman pred krivičnom sudom Old Bejli u Londonu. Taj je psihijatar dvadesetak puta razgovarao s Asanžom.

Psihijatar je rekao da će se Asanžovo stanje bitno pogoršati bude li izručen.

Asanžova partnerka, Stela Moris, takođe je rekla da se boji da bi se mogao ubiti. Oni imaju dve male ćerke.

Džejms Luis, predstavnik američke vlade, rekao je da je moguće da je Asanž izmislio da čuje glasove i muziku.

Prijeti mu kazna od 175 godina zatvora

Asanž je uhapšen 2019. nakon što je sedam godina proveo u diplomatskom predstavništvu Ekvadora, gdje se sklonio nakon što je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju, strahujući od izručenja u SAD koji mu na teret stavljaju ugrožavanje izvora američkih službi.

Britansko pravosuđe treba da odredi je li američki zahtev za izručenjem u skladu s određenim brojem pravnih kriterijuma, posebno s poštovanjem ljudskih prava.

Asanž je optužen za špijunažu protiv SAD, gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.