ATINA POD OPSADOM: Hiljade ljudi na ulicama, BAČEN SUZAVAC, nastupio haos (FOTO+VIDEO)

Grčka prestonica, Atina, osvanula je jutros "opkoljena" jakim policijskimm snagama.

Printscreen

Razlog je presuda popularnoj političkoj grupaciji, ekstremno desničarskoj “Zlatnoj zori” koju je atinski sud jutros proglasio za kriminalnu. “Zlatna zora” je, podsetmo, bila treća po snazi stranka u grčkom parlamentu u periodu grčke dužničke krize.

Od ranih jutarnjih sati policija je raspoređena na ulice koje se nalaze oko atinskog apelacionog suda gde je donesena odluka da se lideri te ekstremno-desničarske organizacije proglase krivima za rukovođenje kriminalnom grupom.

Današnjom presudom okončan je petogodišnji sudski proces. Presudom je utvrđeno da su sedmoriča bivših poslanika, uključujući lidera partije Nikosa Mičalolakosa, krivi za vođenje kriminalne organizacije, dok su ostali krivi za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji.

Ispred suda je održan, kako javlja AP, antifašistički skup, kom je prisustvovalo oko 15.000 ljudi. Međutim, na ulicama je bilo i pristalica “Zlatne zore” i došlo je do manjih sukoba s policijom koje je grupa građana gađala kamenjem.

AFP je preneo da je bačen suzavac i da su korišćeni vodeni topovi.

Grupa muškaraca koja se sukobila s policijom, piše grčki list Katimerini, nosila je kapuljače, a na policiju su bacali molotovljeve koktele, dimne bombe i razne druge predmete na policijske snage.