Autoput pregradio reku Dičinu, poplavljene kuće i oranice

put
Pixabay.com

Trasa autoputa od Beograda do južnog Jadrana, na delu od Ljiga do Preljine, u selu Brđanima pregradila je reku Dičinu zbog čega su poplavljena domaćinstva i oranice.

 

Desimir Jovanović, član Opštinskog veća Gornjeg Milanovca zadužen za infrastrukturu, kaže da jedan stub mosta preko reke Dičin, postavljen u sredini korita, predstavlja branu gde se voda akumulira.

?– Nivo reke se naglo izdigao i poplavljena je čitava okolina jer nije omogućen protok vode, zbog čega su pričinjene velike štete, a najviše je stradao Milutin Školjević, najveći proizvođač povrća – rekao je Jovanović.

Zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović rekao je da je izvođač radova suzio korito reke Dičina izgradnjom parkinga za teretna vozila, što je dodatno izazvalo povećanje nivoa vode. On je dodao da će opština poljoprivredniku Školjeviću obezbediti stočnu hranu.

– U njegovim oborima nalazi se deset krmača koje treba da se oprase i sutra će biti isporučena hrana, a pomoći ćemo i u saniranju plastenika koji su svi bili zasađeni povrćem – rekao je Milovanović.

Kako je najavljeno, od preduzeća “Az Virt” iz Azerbejdžana, koje je izvođač radova, zatražiće se hitno proširenje rečnog korita i eliminisanje prepreka koje zaustavljaju vodu.