KUĆICA NA AVALI PUNA PRIČA I LJUBAVI: Ovde ne prodaju suvenire i magnete, već daruju NEŠTO MNOGO VREDNIJE I LEPŠE

avala štand
Privatna arhiva

Planina Avala je jedna od glavnih turističkih atrakcija Beograda, ali malo prestoničana zna šta sve ona zapravo ima da ponudi. Dve mlade žene su odlučile da to promene, pa su pokrenule projekat za promociju ovog kraja.

Svi koji se ovog leta šetaju Avalom, imaju priliku da pored hotela Beograd vide jednu neobičnu drvenu kućicu na kojoj se promoviše podavalski kraj. Na njoj vas svakog vikenda dočekuju ljubazna deca iz Pinosave, Belog Potoka i ostalih sela u okolini koja će vam ponuditi da probate prirodni sok od zove, pravi kozji sir, ali i organsko povrće iz jednog gazdinstva. 

Dok sam prilazila ovom štandu, pitala sam se kako je neko došao na ideju da ovako promoviše najlepšu beogradsku planinu. Odgovore sam dobila od Jelene Milićević, jedne od pokretača ove priče. Zajedno sa Marijom Joksimović i Aleksandrom Tomašević, ove dame su poželele da na svoj način ljudima iz grada približe prirodu koja im je nadomak ruke, a u kojoj su same kao deca često uživale.

Već godinu dana od kako postoji sajt Avalainfo.com tražili smo najbolji način na koji

  • Šta Avala i okolna sela imaju da ponude kao specifičnost u odnosu na druge krajeve?

– Ono što je glavna specifičnost i prednost podavalskih sela jeste blizina glavnog grada. Mi volimo da kažemo da naši sugrađani nisu ni svesni kakav dragulj se krije samo na korak od njihovog doma i da retko ko ima “pravo selo” nadomak grada. Sav onaj mir i svi oni ukusi po kojima mnogi pamte svoje detinjstvo i odlazak kod bake na selo, ovde se ponovo oživljavaju. I to je ono najvrednije što ima Avala. Predivna priroda, izvori hladne pijaće vode, mnogi dodatni sadržaji – sve to možete naći u jednoj novoj dimenziji, na 15 minuta od centra grada – objašnjava Jelena.

ćemo van internet mreže prezentovati ljudima sve zanimljimljivosti i specifičnosti koje Avala i podavalska sela nude. Tu smo imali veliku sreću da smo naišli na razumevanje i podršku od strane Šumske uprave Avala, preduzeća Srbijašume sa kojima smo dogovorili korišćenje promo štanda tj. kućice. Lokacija na kojoj se kućica nalazi činila nam se idealnom za promociju jer gde ćete bolje mesto za promovisanje Avale od same Avale. U tom divnom okruženju, na samom vrhu, na šetalištu koje vodi ka spomeniku Neznanom junaku, svakoga vikenda, posetitelji Avale imaju priliku da degustiraju domaće proizvode ovog kraja i čuju mnoge zanimljivosti koje nisu znali o Avali – objašnjava Jelena za portal Dnevno.rs.

Ovaj štand , za razliku od nekoliko drugih u nizu, ne nudi suvenire i dečje igračke, pa ljudima brzo privuče pažnju. Njihove rekacije su različite, ali uglavnom pozitivne, a svi odavde ponesu neke lepe priče, nova saznanja, ali i informacije o tome gde mogu naći najlepše gurmanske specijalitete ovog kraja.

 

Ne biste verovali koliko samih žitelja podavalskih sela ne poznaje dovoljno sredinu u kojoj živi, i ne zna na primer da u Zucu postoji muzej rakije ili da u Pinosavi radi škola jahanja. Dobili smo puno pohvala, a mnogi su hteli i da se slikaju ispred kućice. Naš primarni cilj je da zadržimo posetioce duže na Avali i da ih pošaljemo u domaćinstva gde bi kupili domaće proizvode i da tu polako počinjemo da ostvarujemo zadato – kaže ova preduzimljiva mlada žena.

Svakog vikenda se menjaju domaćinstva koja na ovom štandu promoviše svoje proizvode, a asortiman je raznovrstan.

Za degustaciju svakog vikenda imamo ono što domaćinstva nude u tom periodu- razne vrste sireva (kravlji stari i mladi, koziji stari i mladi, kačkavalji…), druge mlečne proizvode (kiselo, sveže mleko), razne vrste slatkog, sokova tj. sirupa od voća koje raste na Avali (od višanja, kajsija, preko zove do trnjine i drenjine). Na jesen će biti ajvara i zimnice, domaća rakija, prepeličja jaja, kao i sveže voće i povrće. U pitanju su domaći proizvodi koje domaćinstva prave za svoje potrebe i imaju malo preko toga za prodaju, pa je kod njih akcenat stavljen na kvalitet, a ne na kvantitet – otkriva nam Jelena Milićević, koja i sama živi ovom kraju.

 

 – Obišla nas je porodica sa dvoje male dece od 4 i 6 godina i raspitivali su se gde mogu da kupe domaći med, sir i jaja. Objasnili smo im kako da dođu do jednog domaćinstva, a nakon pola sata su nam poslali slike kako su deca obišla štalu, popili prirodni sok, igrali se sa malim macama i sami vadili mlade krompire iz bašte iza kuće! Ni mi, a ni oni nisu očekivali ovakav razvoj tog malog izleta na Avalu – ispričala nam je Marija Joksimović jednu od anegdota.

Na ovom štandu se vikendom može kupiti pravi “avalski doručak”, koji je napravljen od sastojaka iz domaćinstava koja se promovišu. Među tim đakonijama budu pite sa razvijenim korama, uštipci i drugi specijaliteti koji izlaze iz kuhinja avalskih domaćica.

Njihov broj je ograničen i ima ih samo 20, zato što je upravo toliko dovoljno da se isplate dnevnice deci koja rade na ovom štandu, a potiču iz ovog kraja.

Pošli smo od pretpostavke da deca koja rastu okružena ovom prirodom i u domaćinstvima gde se proizvode svi ovi proizvodi mogu da ispričaju najlepšu i najautentičniju priču o svemu tome. Pokazalo se da ni tu nismo pogrešile, jer ko zna više o Avali i podavalskim selima nego deca koja su porasla bukvalno ispred kuće, bosi u dvorištu i koja od malena pomažu u bašti, ili na polju – ističa Jelena i dodaje da je bilo određenih poteškoća u odabiru.

Ispostavilo se da samo deca iz samih domaćinstava koji imaju npr. krave, ili obrađuju zemlju najviše znaju o onome šta želimo da predstavimo. Takvih domaćinstava nema puno.

– Ako gledamo ove tri podavalske škole – iz Pinosave, Belog Potoka i Zuca, tek po jedan đak iz razreda pomaže u gazdinstvu. I ne samo pomaže, nego im oči sijaju kada treba traktorom da se ide do njive, a svaki od njih ima nekog svog ljubimca – jarence Belog ili zeku Licka. Kada naiđete na takvo dete, znate da nećete pogrešiti ako ga angažujete da promoviše ono što iskreno voli – otkrila nam je Jelena.

 

Osnovni uslov da neko domaćinstvo bude predstavljeno je da se ozbiljno bavi poljoprivredom, ma koliko da su mala gazdinstva, odnosno da ima šta da ponudi, a prvenstveno da su to proizvodi vrhunskog kvaliteta. Domaćinstva su iz sela Zuce, Pinosava, Beli Potok i za sada jedno gazdinstvo iz Ripnja. Ako pogledate na karti, biće vam se jasno – to su sela koja okružuju samu Avalu, takozvani “podavalski kraj”.  

Još dva meseca će posetioci Avale na ovom štandu moći da informišu o svim bogatstvima koje krije ova planina, kako prirodnim, tako i gastronomskim, zato što preko zime kućica neće raditi. Taj period će organizatorke ove priče iskoristiti da se povežu sa još više gazdinstava, koje će naredne godine moći da ponude svoje specijalitete.