Avion sa telima službenika ambasade sleteo u Beograd

Avion
freeimages.com

Avion sa posmrtnim ostacima tragično nastradalih Slađane Stanković i Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, sleteo je večeras u 19.25 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

 

Avion sa telima poginulih srpskih državljana doleteo je iz Istanbula, do koga su prevezena avionom malteške kompanije iz Tripolija.

 
U libijskoj dokumentaciji o obdukciji, kako saznaje RTS, nije naznačen uzrok smrti radnika ambasade, nego su pobrojane i opisane povrede.

Obdukcija će ponovo biti urađena u Beogradu.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u novembru prošle godine, a poginuli su pre nekoliko dana u americkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod libijskog grada Sabrata.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da bi trebalo da poleti avion iz Tripolija, koji će tela službenika ambasade Srbije Slađane Stanković i Jovice Stepića prebaciti do Istanbula, odakle će redovnim letom biti dopremljena u Beograd.

Pentagon o tragediji u Libiji: Nejasne okolnosti smrti državljana Srbije

Dačić je ukazao na ogromne napore koji su uloženi da avion iz Tripolija poleti.

– Tu je reč o ogromnim naporima da avion poleti, naša kompanija nije dobila dozvolu za preletanje. Ceo dan smo radili na tome, libijska vlada je davala svoj avion, mi smo hteli da pošaljemo naš, nije nam bilo dozvoljeno ni jedno ni drugo – rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da su za smrt Slađane i Jovice krivi oni koji su ih oteli i ubili.

Saučešće kineskog ministra inostranih poslova

Ministar inostranih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji, povodom tragične pogibije službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, danas je uputio telegram saučešća prvom potpredsedniku Vlade Srbije i šefu diplomatije Ivici Dačiću.

– Duboko me je potresla vest o tragičnoj pogibiji dvoje službenika Ambasade Republike Srbije u Libiji. U ime Ministarstva inostranih poslova Narodne Republike Kine i u svoje lično ime, izražavam Vama i preko Vas porodicama nastradalih najiskrenije saučešće“ –  navodi se u telegramu saučešća kineskog ministra, saopštio je MSP.