AVION STIGAO PRE OLUJE: Oboren brzinski rekord na letu Njujork – London

Kompanija „Britiš ervejz“ verovatno je oborila rekord tako što je obavila najbrži podzvučni let. Avion je dostizao brzinu i do 1.200 kilometara na čas.

Avion
Freedigitalphotos.net/winnond

Putnički avion „boing 747-436“ leteo je iznad Atlantika u noći između subote i nedelje, dok Britanija očekuje oluju „Kjara“, najsnažniju u poslednjih sedam godina.

Sudeći prema podacima sa sajta “Flajt radar”, avion je poleteo sa aerodroma „Džej-Ef-Kej“ i stigao na „Hitrou“ za samo četiri sata i 56 minuta.

– Bezbednost putnika uvek nam je na prvom mestu. Naši iskusni piloti učinili su sve da u ovim okolnostima putnici stignu u London mnogo pre planirnog vremena i pre oluje – rekao je portparol „Britiš ervejza“ za Indipendent

To je za minut brže od leta kompanije „Virdžin Atlantik“. Njihov avion „erbas A350“ stigao je na aerodrom samo nekoliko trenutaka kasnije.

Letovi „Britiš ervejza“ i „Virdžin Atlantika“ oborili su prethodni rekord koji je držala norveška kompanija. U januaru 2018. sa aerodroma „Džej-Ef-Kej“ je stila do londonskog aerodroma „Getvik“ za pet sati i 13 minuta.

Prosečno vreme putovanja između Londona i Njujorka je šest sati i 50 minuta.