AZIJSKA ZEMLJA UVELA KARANTIN ZBOG KUGE: Zaraza buknula posle gozbe na kojoj je bilo meso mrmota

Zbog širenja kuge u Mongoliji, uveden je karantin u provinciji Zavkan. Otkriveno je još zaraženih, posle početnih slučajeva koji su se pojavili u toj zemlji, ali i u Kini.

Mongolija je uvela karantin neograničenog trajanja u provinciji Zavkan na zapadu zemlje posle sumnje na još jedan slučaj kuge.

Otkriveno je da je kugom zaražen 39-godišnji stanovnik distrikta Uliastaj, koji se javio lekaru sa visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima pošto je jeo meso mrmota zajedno sa porodicom. On je izolovan u lokalnoj bolnici.

Najmanje devetoro ljudi koji su bili sa njim u kontaktu sada su u kućnoj izolaciji, prenosi “Sputnik”.

Početkom jula vlasti u Mongoliji uvele su karantin u pokrajini Kovd zbog pojave kuge, kojom su meštani zaraženi takođe pošto su jeli meso mrmota. Jedan dečak (15) preminuo je, a kako su kasnije saopštile lokalne vlasti, ugroženo je bilo 17 provincija u toj zemlji.

Kuga se pojavila i u Kini, u provinciji Unutrašnja Mongolija gde su uvedene epidemiološke mere kako bi se sprečio prenos sa čoveka na čoveka.

Slučaj kuge zabeležen je i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je veverica pozitivna na kugu pronađena u gradu Morisonu u Koloradu, a nekoliko dana kasnije otkrivena je i prva zaražena osoba.loading...