BAJDENU PUKAO FILM: Američki predsednik donosi odluku koja će Rusiju skupo koštati

U trenutku kada mnoge zemlje kalkulišu sa uvođenjem oštrih sankcija Rusiji, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden odlučuje se za najrigoroznije - sankcije kojima se zabranjuje uvoz ruske nafte, prirodnog gasa i uglja u SAD.

Pixabay/Kolaž

Očekuje se da ovu odluku Bajden ozvaniči do kraja dana, potvrdila su za CNN tri anonimna izbora upoznata sa odlukom.

SAD će povući potez jednostrano, bez evropskih saveznika, zbog neslaganja među evropskim nacijama oko toga da li da zabrani rusku energiju. Zemlje Evropske unije su znatno više izložene ruskoj energetici nego SAD“, rekao je jedan od izvora.

Blinken nagovestio odluku

Može se reći da je odluka Bajdena očekivana, s obzirom na to da je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao u nedelju da SAD i saveznici aktivno istražuju načine za zabranu uvoza ruske nafte, koja bi još više oštetila rusku ekonomiju u trenutku kada ona pokušava da se nosi sa slabim ekonomskim sankcijama.

Podsetimo, Zapad je do sada oklevao sa uvođenjem oštrijih sankcija ruskom energetskom sektoru zbog toga što bi takav potez mogao da ima pogubne posledice po globalnu ekonomiju, ali je sada sve bliže tome jer Evropa radi na diversifikacija svojih izvora energije.

Ni Rusija ne ostaje nema

Ipak, ni ruska strana nije ostala dužna “kolegama” sa Zapada. Aleksandar Novak, potpredsednik ruske vlade zapretio je u ponedeljak da će njegova država prekinuti snabdevanje Evrope prirodnim gasom, ističući da Rusija ima puno pravo na takvu odluku.

Imamo aktuelne neosnovane optužbe na račun Rusije, kao i nametanje zabrane projekta Severnog toka 2. Usled toga mi imamo sva prava da donesemo odluku iste težine i uvedemo embargo na protok gasa kroz gasovod Severni tok 1, koji je danas radi na maksimalnom nivou opterećenja od sto odsto“, rekao je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak u televizijskom obraćanju, aludirajući na odluku nemačkog regulatora da prošlog meseca zaustave sertifikaciju drugog Gaspromovog gasovoda, Severnog toka 2.

Podsetimo, Rusija isporučuje oko 40 odsto evropskog gasa. Nemačka, najveća ekonomija bloka, polovinu ukupnog koeficijenta prirodnog gasa u zemlji uvozi iz Rusije.