BAKA IZ BEJRUTA JAČA OD NESREĆE: Ušla u uništen stan i odmah sela za klavir (VIDEO)

Slaba je reč haos da opiše stanje kući Mej Aboud Melki u Bejrutu u sredu uveče.

printscreen/youtube.com/Tootfarangi

Nameštaj je bio razbacan svuda, zidovi su bili rupama, a staklo i krhotine po celom podu.

Ali nekoliko minuta svet je zastao i stvari su izgledale mirno, dok je 79-godišnjakinja svirala “Auld Lang Sine” na jedinom predmetu koji je naizgled ostao netaknut – svom voljenom klaviru.

Srećom, baka nije bila kod kuće tokom masovne eksplozije u utorak u kojoj je poginulo najmanje 135 ljudi, a 5.000 je ranjeno. Njen muža takođe nije bio kod kuće, ali njegova radnja je uništena, kako kaže njihova unuka Mej-Li Melki.

– Preživela je ceo građanski rat … Bila je svjedok metaka koji su padali oko stana. Oni su se obnavljali iznova i iznova – rekla je Mej-Li Melki za CNN iz svoje kuće u Virdžiniji.

Ali, razaranje, milju od mesta eksplozije, nije bilo kao što su ikada videli, kaže njihova unuka.

Čim je Mej Aboud Melki ušla u kuću, uputila se ka svom klaviru koji je bio poklon njenog oca na dan venčanja.

Pošto je desetak dobrovoljaca očistilo staklo i pokušalo da očisti kuću, ona je sela za klavir i počela da svira.

– Progutala je bol i pokušala da uživa u miru nekoliko trenutaka – rekla je njena unuka.

Započela je s klasičnom “Auld Lang Sine”, ali zatim je počela svirati arapske pesme, što je nagnalo volontere da se okupe i započnu da pevaju.

– Videti je da se oslanja na svoju veru, oslanja na Boga bilo je nešto što je bila snažna poruka njenoj zajednici i našoj porodici odmah – rekla je njena unuka.

Nakon što je njena majka poslala video, ona ga je podelila na Fejsbuku, gde je prikupio skoro 20.000 deonica. Video je podeljen još više na Tviteru, gde su ljudi komentarisali kako pokazuje uporni duh Libanaca.

Melki kaže da se osećala primoranom da podeli video jer je “uspela da iskaže simbol nade i mira među svim očajem”.loading...