Baletski rock spektakl „Radio&Julija“ prvi put u Beogradu

balet radio i julija
promo/pr

Ljubitelje baleta, ali i ljubitelje rock muzike u utorak 19. aprila u Velikoj dvorani Sava Centra očekuje veliki baletski rock spektakl „Radio&Julija“. Posle deset godina brojnih izvodjenja, uvek ispraćenih ovacijama, na najprestižnijim svetskim scenama poput Državnog kremaljskog dvorca u Moskvi, Kijevske opere, te nacionalnih pozorišta Amerike, Australije, Singapura, Kanade, Koreje, Rumunije, po prvi put će ovaj baletski rock spektakl biti predstavljen i publici u Beogradu. Ovaj genijalan spoj baleta i rocka se mora videti i doživeti, jer se takva prilika retko pruža.

 

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča doživela je mnoge verzije i oblike, ali ovo je nešto sasvim drugačije. „Radio&Julija“ je baletska predstava inspirisana Šekspirovim najpoznatijim delom, a uz muziku popularnog britanskog benda Radiohead. Ovo je delo svetski priznatog koreografa Edwarda Cluga, a u ulozi Romea naći će se jedan od najpoznatijih baletana svetske baletske scene, Denis Matvienko.

Poznati rumunski koreograf, koji živi i radi u Sloveniji, Edward Clug, uspeo je da spoji naizgled nespojivo i da stvori modernu verziju poznate priče u kojoj Julija, koju tumači Olga Timoshiva, ne umire.

– Mogli biste ovo nazvati uvrnutom verzijom.. Moja namera nije bila da ponovo ispričam ispričanu priču, nego da priuštim publici iskustvo iz druge perspektive – objasnio je Clug.

U stvaranju svoje verzije ove priče, Clug kaže da se namerno udaljio od Šekspirove verzije. Iako „Radio&Julija“ ne prati doslovno originalnu priču, jednosatni balet postavljen u današnjem svetu predstavlja retrospektivu neispunjene ljubavi i sadrži sve bitne elemente poznatog Šekspirovog dela.

Ulogu Romea nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga koji se po broju odigranih uloga i osvojenih nagrada na najprestižnijim takmičenjima, slobodno može svrstati među najbolje baletske igrače na svetu. Umeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova: „On je Barišnikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije video takav fenomen već duže vreme.“

Radiohead se nije slučajno našao u celoj priči i delom u samom nazivu. Tragična atmosfera i senzibilitet pesama Clugovog omiljenog benda često su ga asocirali na priču o Romeu i Juliji, pa je razvio ovu savremenu koreografiju uz muzičku podlogu 11 pesama Radioheada, uglavnom sa albuma „Kid A“ i „OK Computer“.

U drugom činu, posle priče o Romeu i Juliji, beogradska publika će uživati u još jednom vrhunskom delu Edwarda Cluga pod nazivom „Quatro“. Baletski performans, koji predstavlja život metropole sa svim njenim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima, ušao je u istoriju kada je nominovan u čak četiri kategorije za najprestižniju nagradu ruskog pozorišta „Zlatna Maska“. Muzičku podlogu za ovaj deo predstave napisao je nagrađivani slovenački kompozitor i multiinstrumentalista, Milko Lazar, a posebnost ovog dela je što se muzika izvodi uživo na sceni, a piano i violončelo su deo scenografije.

Pored uspeha i ovacija koje ove predstave izazivaju kod najzahtevnije baletske publike i ljubitelji popularne rock grupe Radiohead će imati priliku za nesvakidašnji doživljaj muzike svog omiljenog benda.

Ulaznice za ovaj baletski rock spektakl se mogu kupiti na blagajnama Sava Centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

Cene ulaznica su od 1.500 do 2.400 dinara zavisno od mesta sedenja.