KUĆA “BALKANSKOG ŠPIJUNA” VIŠE NE POSTOJI! Ono što se danas tu nalazi Iliju Čvorovića bi DOKUSURILO (FOTO)

Balkanski špijun
Dnevno.rs/Kolaž

Ulica Serdara Jole na Savskom vencu među Beograđanima je poznata po raskošnim vilama i svojim imućnim stanarima, ali filmofilima ona znači nešto potpuno drugo - tu je bio dom najpoznatijeg domaćeg "balkanskog špijuna".

 

Drama o bivšem političkom zatvoreniku koji po svaku cenu želi da dokaže lojalnost svojoj zemlji, doživela je neverovatnu popularnost posle ekranizacije u režiji Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića. Godine 1984. film “Balkanski špijun” je dobio Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, a Danilo Bata Stojković i nagradu za najbolju mušku ulogu.

Lik Ilije Čvorovića jedan je od najupečatljivijih u jugoslovenskoj kinematografiji, a pažljivo odabrana scenografija i ambijent u kome je sniman film učinili su da neke od scena zauvek ostanu u sećanju publike.

 

Nažalost, najveći broj lokacija na kojima je film sniman danas više ne postoji.

Kako danas izgleda kuća u kojoj su snimani “Maratonci trče počasni krug” možete saznati KLIKOM OVDE!

  

Kuća koju je Ilija Čvorović kupio na kredit i u kojoj je izdavao sobu “sumnjivom” Petru Jakovljeviću u stvarnosti se nalazila na Savskom vencu u ulici Serdara Jole. Te 1984. godine izgledala je kao naselje u kojem živi srednji sloj socijalističkog “radnog naroda” i “poštene inteligencije” i u kojem, osim hora čiji su članovi bili štićenici doma za stara lica, nema nikakvog oblika udruživanja, a naročito ne onog koji je usmeren protiv sistema. 

Tridesetak godina kasnije Ulica Serdara Jole izgleda kao apsolutna suprotnost onome za šta se Ilija Čvorović “borio”.

Danas je ovo jedna od najekskluzivnijih ulica u Beogradu. Duž strmog kolovoza se sa obe strane nižu prelepe građevine u kojima su smeštene rezidencije imućnih Beograđana, ali i stranih državljana. Na trotoaru su parkirana skupa i luksuzna vozila, mnoga od njih sa diplomatskim registracionim tablicama.  

 

Na mestu gde se nalazila Ilijina kuća sada je prelepa vila, a palačinkarnica koju je razbucao njegov “Moskvič” verovatno nikada nije obnovljena.

Kuća u kojoj su snimani “Srećni ljudi” srušena je. Saznajte šta se danas nalazi na njenom mestu KLIKOM OVDE!

  

Izgleda da je kapitalizam konačno pokorio i našeg “Balkanskog špijuna”, zar ne?!