Bečić na čelu Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Bajatović zamenik

Skupština
Beta

Poslanik SNS Igor Bečić izabran je za predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, a njegov zamenik je funkcioner SPS Dušan Bajatović.

 

Za Bečićev izbor glasalo je šest članova odbora, a jedan je bio protiv.

Konstitutivnu sednicu tog skupštinskog tela obeležile su rasprave, a predsedavajući, lider SRS Vojislav Šešelj je i prekinuo sednicu tvrdeći da je Bečić upleten u razne kriminalne afere.

Predsedavanje je posle Šešelja preuzeo Meho Omerović iz SDPS.

“Vladajuća većina može da radi šta hoće, ali ne mogu dokle hoće”, rekao je Šešelj nakon što je prekinuo sednicu.

Bečića je za predsednika Odbora predložila poslanica SNS Marija Obradović.

Ona je obrazlažući predlog istakla da ga za to kandiduje njegov dugogodišnji poslanički staž i iskustvo u odbrani.

“Naš zadatak kao odbora je da se što više bavimo konkretnim radom. Mislim da će poslanici pre svega vladajuće većine, odnosno SNS apsolutno biti na tom zadatku”, rekla je Obradović i ocenila da će Bečić biti ozbiljno posvećen tom poslu.

Iz DS su zamerili što uoči sednice nije bilo konsultacija, a poslanik te partije Radoslav Milojičić kazao je da nema ništa protiv Bečića, koji je, kako je istakao, samo posledica bahatog i nestručnog vladanja SNS.

“Nije on kriv, već Vučić koji se za sve pita. SNS je napravio zemlju u kojoj komunalna policija indirektno ubija čoveka. Obesmislili ste i ovaj odbor i sve institucije. Postoji jedan čovek koji je gospodar života i smrti, a to je Aleksnadar Vučić i mi ćemo da glasamo protiv”, rekao je Milojičić na sednici odbora.

Odgovorio mu je Vladimir Đukanović (SNS) rekavši da nije čuo nijednu konkretnu primedbu na predlog za predsednika odbora, te da su članovi slušali političku tiradu.

“Vi ste napravili komunalnu policiju, vi ste joj dali ovlašćenja. Elegantno ste se mešali u rad pravosuđa i nismo mogli da otvorimo nijedno poglavlje. Sudije su se birale po političkoj podobnosti”, uzvratio je Đukanović.

Primedbe je imao i lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakavši da bi bio red da se dostavi biografija kandidata, iako to Poslovnik ne predviđa.

“Dosta je bilo će biti protiv predloga. SNS je odlučio da postavi svoje ljude na sva ključna mesta u odborima, a to nije dobro. Opozicija to kritikuje, a onda se isto ponaša kada dođu na vlast. Sa tom praksom treba prekinuti”, rekao je Radulović i dodao da bi trebalo promeniti i Poslovnik.

Primetivši da opozicija ne poznaje Poslovnik, Obradović ih je pozvala da poštuju pravila, ali je i podelila Bečićevu biografiju uz komentar da bi parlamentarci trebalo da znaju o kome se radi.

“Kako ste ga ishvalili, pomislio sam da ovde imamo biografiju Nikole Tesle”, rekao je Milojčić i dodao da “niko nije dužan da prati njegovu biografiju”.loading...