BEĆKOVIĆ OTKAZAO UČEŠĆE NA SVEČANOSTI SPC: “Kad sam čuo šta Vesić misli o meni, osetio sam se nedostojnim”

Sa liste govornika na svečanoj akademiji povodom osam vekova samostalnosti srpske pravoslavne crkve u Beogradu skinuta su imena istoričara književnosti i filozofa Mila Lompara i akademika Matije Bećkovića, na njihov zahtev, prenela je televizija N1.

BETA/MILOS MISKOV

“Kad sam čuo šta Goran Vesić misli o meni, nisam se osećao dostojnim da govorim na svečanoj akademiji povodom 800 godini autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Bećković za N1 povodom otkazivanja učešće i govora na toj proslavi.

Pre nekoliko dana zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odgovarajući na zahtev Odeljenja jezika i književnosti SANU da se “sudbina i izgled Beogradske tvrđave vrate u nadležnost stručnjaka”, naveo je da je “dobro da se to odeljenje SANU setilo da postoji Beogradska tvrđava”. 

“Vidim da se Odeljenje jezika i književnosti SANU oglasilo oko beogradske gondole. Da prevedem na srpski, Matija Bećković, veliki stručnjak za gondole, samo što se sada krije iza institucije. Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu, koja je proglašena katoličkom katedralom, ali to Bećkovića ne interesuje”, naveo je Vesić.

Dodao je da bi Bećković, “kao deo histerične i agresivne manjine, koja napada projekat gondole, mogao da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena posred tvrđave, malo starije od beogradske”.

Svečana akademija biće održana danas uveče, a njoj će prisustvovati ceo državni vrh.

Srpska pravoslavna crkva ranije je potvrdila da je Sinod dodelio za predsednika Srbije Aleksandra Vučića Orden Svetog Save Prvog, za njegovog generalnog sekretara Nikolu Selakovića drugog reda.