BELA KUĆA BESNA: Sudija stopirao TRAMPOVU UREDBU O IZBEGLICAMA

Donald Tramp
Pixabay.com

Džejms Robart, federalni sudija Sijetla, izdao je privremenu nacionalnu blokadu izvršne uredbe predsednika Donalda Trampa, kojom je pre sedam dana uvedena privremena zabrana izdavanja viza i ulaska u Sjedinjene Države za izbeglice i građane sedam muslimanskih zemalja Bliskog istoka i Afrike. To je, tvrde upućeni, veliki izazov za Trampovu administraciju koja, međutim, ima pravo da se protiv takve presude odmah žali i zabranu vrati na snagu.

 

Sudska odluka o privremenom povlačenju predsednikove zabrane, opravdava se time da američke države nisu imale priliku da izazovu i eventualno opozovu Trampovo izvršno naređenje. Glavni tužilac države Vašington, Bob Ferguson, opisuje ga kao nelegalno i neustavno.

– To je očigledno istorijska odluka važna za vladavinu prava i naš narod. Od početka govorim, nije najglasniji glas onaj koji preovladava u sudnici – već Ustav. I to je ono što je pokazao sudija Robart. Siguran sam da se ta odluka neće dopasti predsedniku, ali je njegov posao, odgovornost i obaveza da poštuje takvu odluku i potrudiću se da tako i bude – rekao je Ferguson.

Odluka sudije iz Sijetla u teoriji znači da bi oni kojima je zabranjen dolazak u Sjedinjene Države – sada mogli da traže vizu.

I dok se na aerodromima nastavljaju protesti zbog Trampove sporne uredbe, američka služba za carinu i graničnu zaštitu obavestila je domaće avio-kompanije da im je omogućeno da istog časa na letove ukrcaju sve putnike koji su pre nedelju dana, ostali zarobljeni na aerodromima.

Bela kuća saopštava da je Trampova uredba pravno validna i odgovarajuća i najavljuje hitnu žalbu Ministarstva pravde na sudsku odluku.