Advokat Zoran Živanović je za izdanje lista “Večernje novosti” od četvrka potvrdio da je Sud postupio po žalbi pravnog zastupnika Karađorđevića, i da će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom predmetu i doneti odluku o visini naknade.

– To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom – kazala je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.

Zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će Karađorđevići morati da sačekaju da Agencija odluči o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. godine.

Ta porodice potražuje kompleks “Belog” i “Kraljevskog dvora”, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu

Od nekretnina, malo se može vratiti u naturi, navode “Večernje novosti”, a jedina koja je do sada vraćena članovima nekadšnje jugoslovenske dinastije je vila “Crnogorka”.loading...