BELI DVOR OSTAJE DRŽAVNI, ali Karađorđevići bi mogli kao odštetu da dobiju POLA MILIONA EVRA

Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija Srbije kojim je odbijen zahtev dinastija Karadjordjević za povraćaj "Belog dvora" na Dedinju, u Beogradu, ili obeštećenje, i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi za nekretnine koje potražuje ta porodica, što po zakonu može da dostigne maksimalno 500.000 evra.

Beli dvor
Wikipedia

Advokat Zoran Živanović je za izdanje lista “Večernje novosti” od četvrka potvrdio da je Sud postupio po žalbi pravnog zastupnika Karađorđevića, i da će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom predmetu i doneti odluku o visini naknade.

– To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom – kazala je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.

Zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će Karađorđevići morati da sačekaju da Agencija odluči o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. godine.

Ta porodice potražuje kompleks “Belog” i “Kraljevskog dvora”, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu

Od nekretnina, malo se može vratiti u naturi, navode “Večernje novosti”, a jedina koja je do sada vraćena članovima nekadšnje jugoslovenske dinastije je vila “Crnogorka”.