PRIZORI OD KOJIH SVAKI VERNIK CRVENI: Beogradske ulice pune NEOBIČNIH “ukrasa”

beograd
Dnevno.rs/Petar Marković

Iako se Srbi masovno izjašnjavaju kao pravi vernici, ružna slika koja se proteklih nedelja može videti na ulicama prestonice oštro demantuje njihovo uverenje.

 

Badnjak je jedan od najsvetijih simbola Božića. Ima veoma važnu ulogu i u dom se unosi na Badnje veče kada se u nekim krajevima i spaljuje. Međutim, ima delova Srbije u kojima badnjak ostaje nedirnut sve do posle Božića. Na Krstovdan badnjak se iznosi iz kuće i stavlja na drvo koje je od posebnog značaja za taj dom, neko za koje porodica želi da u narednoj godini bude rodno.

Iako je običaj sečenja, oblačenja u košuljicu i spaljivanja badnjaka vernicima veoma bitan, izgleda da nakon što prođe taj sveti dan i veče, zaboravimo na lepe manire?

[!poll id=”71″]

Tako se počev od šestog januara, a potom i narednih nekoliko dana, badnjaci mogu naći širom Beograda razasuti po ulicama. Logično, život u gradu ne omogućava baš detaljno poštovanje tih običaja, ali svakako nije rešenje, priznaćete, da se badnjaci ostavljaju kojekuda, u bukvalnom smislu te reči.

Pošto bi bilo čudno i nemoguće, na više nivoa da pola “kruga dvojke” izađe na ulice i pali badnjake, ali i da ih kače o drveće u parku – na šta bi to tek ličilo?! – stanovnici prestonice u nedostatku boljeg rešenja, očigledno, mahom badnjake okače gde stignu. Ima ih u parkovima, ali i na kontejnerima, nasred ulica… Možda da bi kontejneri bili rodni?! Čudno, zar ne?

  

Prenosimo vam delić ovih prizora sa beogradskih ulica: