Beograd dobija Memorijalni centar: “Staro Sajmište, jedini prostor Holokausta u Evropi koji nije na dostojan način obeležen”

Staro Sajmište
Wikipedia/White Writer

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da Beograd pamti i poštuje sve žrtve Drugog svetskog rata, i da je važno da negujemo kulturu sećanja kako se događaji iz prošlosti ne bi ponovili.

 

Mali je istakao da nikad nismo bili bliže izgradnji memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu

– Logor na Sajmištu je jedini prostor Holokausta u Evropi koji nije na dostojan način obeležen i mi ćemo to promeniti. Završena je izrada Nacrta zakona o budućem memorijalnom centru na Starom sajmištu, a on će imati ne samo memorijalni već i obrazovni, muzeološki i naučnoistraživački karakter. Jedan od najvećih problema, zbog koga toliko dugo ništa nije bilo urađeno, jesu komplikovani imovinsko-pravni odnosi, a ovaj zakon će upravo pomoći da se oni lakše prevaziđu – rekao je gradonačelnik. 

Prvi objekat koji će se staviti u funkciju memorijalnog kompleksa je centralni logorski objekat – Centralna kula. 

Gradonačelnik je dodao da su razne vlasti proteklih sedam decenija pokazivale nemar prema ovom prostoru na obali Save, između Brankovog i Starog savskog mosta. 

– Njegovo očuvanje i pitanje njegove memorijalizacije je pokazivanje brige o istoriji i žrtvama logora Staro sajmište – zaključio je Siniša Mali.