BEOGRAD DOBIO JOŠ JEDAN SPOMENIK: Evo kako izgleda obeležje čoveku koji je SRBIJU PROSLAVIO U HOLIVUDU (FOTO)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali su juče, ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, otkrivanju spomenika američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu.

Beoinfo

Spomenik oskarovcu otkrili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i filmski glumac i producent poreklom iz Srbije Dan Tana.

Govoreći o Karlu Maldenu, predsednica Vlade Republike Srbije podsetila je da je spomenik čuvenom glumcu podignut na inicijativu predsednika Republike Srbije, porodice i prijatelja Karla Maldena, uz podršku Vlade RS.

– Drago mi je što obraćamo pažnju na ljude koji su najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu, ispravljamo istorijsku nepravdu i tako dajemo signal ljudima koji se danas bore za Srbiju svuda u svetu da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti. Živimo u 21. veku, koji je za mene drugačiji od 20. veka, u kome su ministarstva sile bila ministarstva policije i odbrane. Za uspešne zemlje u 21. veku, ministarstva sile treba da budu kultura i prosveta i što brže počnemo tako da se ponašamo brže ćemo se takmičiti sa ostalim naprednim društvima – kazala je Brnabićeva, podsetivši da će Vlada RS još više ulagati i dodatnim sredstvima pomoći Filmskom centru Srbije i Ministarstvu privrede, kako bi se podstakla srpska kinematografija i strana produkcija u našoj zemlji.

Beoinfo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević podsetio je na hercegovačko poreklo Karla Maldena, čiji je otac Petar Sekulović stigao u Ameriku iz malog sela pored Bileće, negujući srpsku tradiciju u dalekoj zemlji i učeći sina Mladena ljubavi prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

– Karl Malden je priča o ostvarenom američkom snu, koji su sanjali mnogi, a doživeli samo retki. Delić njegovog sna bila je želja da se pamti i pominje zemlja svojih predaka. Legat Karla Maldena je već dve godine u Jugoslovenskoj kinoteci, a evo sada i spomenika kao znak zahvalnosti filmskom velikanu, jednom Srbinu i Amerikancu, koji su prepoznali i predsednik Republike Srbije i Vlada Republike Srbije. Zato hvala porodici Karla Maldena, Dan Tani i svima koji su zaslužni za njegov simbolični povratak  u zemlju iz koje je potekao – kazao je ministar Vukosavljević.

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da je Mladen Sekulović, odnosno Karl Malden odrastao u porodici koja ga je naučila da voli svoje srpsko nasleđe i koji danas nosi zajedničke vrednosti srpskog i američkog društva.

– Bio je odan suprug čitavu 71 godinu, otac pun ljubavi prema ćerkama i čovek pun poštovanja prema svakom koga bi sreo. Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na duboko ličnoj ulozi koju je imao u osmišljavanju spomenika, Vladi, premijerki i Ministarstvu kulture, koji su obezbedili sredstva, kao i Jugoslavu Panteliću i Dan Tani za strastveni angažman i pokretačku snagu. Da je Karl Malden danas ovde, ostao bi bez reči i zato vam čestitam – kazao je ambasador Skat.

Filmski glumac, producent i dugogodišnji prijatelj poreklom iz Srbije Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, zahvalio je Beogradu i Srbiji, i istakao da se Karl Malden ponosio svojim srpskim i američkim poreklom.

– Hvala vam svima što ste došli. Kada bi on mogao da bira gde će biti njegova statua, garantujem vam da bi to bio Beograd – kazao je Dan Tana.

Na svečanosti povodom podizanja spomenika pročitan je govor predsednika Američke filmske akademije, čiji je Karl Malden bio predsednik tokom osamdesetih godina prošlog veka, i prikazane video-poruke ćerki oskarovca, dirigenta Zubina Mehte i glumca Majkla Daglasa, koji su pozdravili odluku o podizanju spomenika čuvenom glumcu.

Karl Malden, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović, ostvario je uloge u skoro 70 holivudskih naslova, a za ulogu u filmu „Tramvaj zvani želja” osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Među poznavaocima sedme umetnosti, Malden će ostati upamćen i kao legendarni pozorišni glumac. Spomenik glumačkom velikanu, koji je sa ponosom isticao svoje srpsko poreklo, izradio je vajar Zdravko Joksimović.