BEOGRAD DOBIO NOVI SPOMENIK: Nalazi se na Kalemegdanu, a kada vidite ŠTA PREDSTAVLJA – bićete ponosni (FOTO)

Predstavnici grada Beograda, Košarkaškog saveza Srbije i Francuske košarkaške federacije otkrili su danas na Kalemegdanu spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske košarke za koji su ocenili da šalje "snažnu sportsku poruku" ali i da predstavlja simobol srpsko-francuskog prijateljstva u tom sportu.

Beoinfo

Spomenik je otkriven na dan obeležavanja 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije. Podignut na inicijativu bivše reprezentativke Nataše Kovačević u znak sećanja na našu košarkašku reprezentaciju koja se kvalifikovala na prvo Svetsko prvenstvo 1950. godine u Buenos Ajresu, a koju je predvodio francuski stručnjak Anri Hel.

Francuski stručnjak Anri Hel je tada postao jedini trener koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članove Kuće slavnih FIBA – Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.

Ovo je SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU u Beogradu! Prvi komentari kažu – ko ga vidi mora da se KRSTI (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da taj spomenik pokazuje koliko nam je košarka važna, ali i da predstavlja još jedan simbol srpsko-franuskog prijateljsva.

Beoinfo

Predsednik Francuske košarkaške federacije Žan Pjer Siutat izjavio je da je srećan što prijateljstvo koje je počelo četrdesetih godina još uvek traje.

Spomenik je postavljen na granici između terena Partizana i Crvene zvezde, na mestu gde je nekada stajla ograda, za šta su prisutni ocenili da nije slučajno izabrano, već način da se sruše barijere.

Ministar sporta Vanja Udovičić naveo je da je to spomenik svim srpskim sportistima i košakašima koji su Srbiju uvek predstavljali najbolje i da je to način da pokažemo koliko poštujemo tradiciju.

BEOGRAD DOBIO JOŠ JEDAN SPOMENIK: Evo kako izgleda obeležje čoveku koji je SRBIJU PROSLAVIO U HOLIVUDU (FOTO)

Prvi čovek KS Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan.

– Na ovim terenima sam igrao, na „Partizanovim” i „Zvezdinim”. Drago mi je što je baš ovde postavljen spomenik koji na pravi način obeležava prijateljstvo dva naroda, ali i saveza – istakao je Danilović.

Njegov kolega iz KS Francuske Žan-Pjer Siuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

– Kada sam bio dete, imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretposavim da ću prisustvovati ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova – rekao je Suita.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini, činilo je 13 košarkaša “Crvene zvezde” i “Partizana”: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.