BEOGRAD DOBIO NOVU GLAVNU ŽELEZNIČKU STANICU: Svi domaći polasci kreću sa PROKOPA!

Beovoz
Wikipedia

Stanica Prokop od danas postaje glavna železnička stanica za domaće polaske.

 

Tako će putnici koji vozom putuju ka Užicu, Subotici, Šidu, Nišu… umesto sa Glavne železničke stanice polaziti iz Prokopa.

Od nedelje, 10. decembra, na snagu stupa novi red vožnje “Železnica Srbije”. To znači da će sa Glavne železničke stanice ubuduće ići samo međunarodni vozovi ka Beču, Solunu, Baru, Budimpešti… dok će od domaćih biti samo tri dolaska i polaska ka Novom Sadu. Za sav ostali domaći saobraćaj, glavna železnička stanica postaje beogradski železnički čvor Prokop. Ovo nije novost, ali je svakako najveća promena otkako je odlučeno da počne postepeno preusmeravanje vozova.

Prvi vozovi u unutrašnjem saobraćaju u Beograd centar prebačeni su početkom 2016. godine, kada je ministarka Zorana Mihajlović i najavila da će veći deo tog posla biti završen u toku ove godine.

Stanicu Beograd centar, koja će ubuduće biti jedna od četiri glavne železničke stanice u Beogradu, trenutno osim vozova u unutrašnjem međugradskom saobraćaju koriste i kompozicije BG voza.

Ova stanica trebalo bi da bude dodatno opterećena na proleće, jer je u planu da se tada uvede linija gradske železnice do Resnika.