BEOGRAD DOBIO NOVU ULICU: Nalazi se na Čukarici i od juče ima VEOMA POSEBNO IME (FOTO)

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i gradonačelnicom Tunisa Suadom Abderahim, otkrio je tablu novoimenovane Tuniske ulice na teritoriji opštine Čukarica.

Beoinfo

Radojičić je istakao da je prijateljstvo između Tunisa i Srbije veoma dugo i da datira iz perioda Prvog svetskog rata, zbog čega Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Tunisa koji je podržao velik broj naših boraca i pomogao im u teškim trenucima naše istorije.

– Naše prijateljstvo se nastavlja i u sadašnjosti i mnogo smo zahvalni Tunisu što nije priznao jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i što priznaje naš suverenitet – naglasio je gradonačelnik.

On je rekao da otvaranje Ulice Srbije u Tunisu i Ulice Tunisa u Beogradu svedoči da se prijateljstvo neguje i da ćemo i dalje razvijati naše dobre odnose.

– Otvaranje ove ulice znači dalji razvoj naših prijateljskih odnosa, a Beograd i Tunis dele mnoge oblasti u kojima mogu da se zajednički razvijaju, o čemu sam danas razgovarao sa gradonačelnicom Suadom Abderahim – rekao je Radojičić.

Beoinfo

Gradonačelnik je najavio da će uskoro biti potpisan sporazum između ova dva grada, što će dodatno pospešiti dobre odnose.

Suad Abderahim je rekla da je veoma impresionirana brojem ljudi na ovom događaju koji podržavaju ovaj gest.

– Veoma sam dirnuta mojim boravkom ovde povodom lepog događaja. Danas smo otvorili Tunisku ulicu u Beogradu, a pre toga smo otvorili Ulicu Srbije u Tunisu, što je znak lojalnosti, vernosti i veoma snažnog prijateljstva između naših naroda – istakla je Suad Abderahim.

Prema njenim rečima, saradnja je dogovorena sa gradonačelnikom Beograda o razmeni ideja, projekata i iskustava u cilju jače povezanosti između dva grada.

– Otkrivanje table je dokaz prijateljstva i uspostavljanja novog partnerstva. Naši odnosi su istorijski mnogo jaki i očekujem da od ovog trenutka krenu uzlaznom putanjom – rekla je gradonačelnica Tunisa.

Ministar Dačić je zahvalio Republici Tunisu na ukazanom velikom gostoprimstvu tokom posete u martu ove godine, gde je razgovarao sa gradonačelnicom Tunisa i pozvao je da poseti našu prestonicu.

On je podsetio da je Tunis mnogo pomogao srpskoj vojsci, ranjenicima i civilima u Prvom svetskom ratu i istakao da se zahvaljujući velikom srcu tuniskog naroda, 52 hiljade srpskih vojnika oporavilo i vratilo na front da pomogne saveznicima da odnesu pobedu u ratu.

– Više od 3.700 grobova srpskih vojnika i civila se i danas nalazi u Tunisu. Srbija tu pomoć nikada neće zaboraviti uz osećanje posebnosti naših veza sa Tunisom. Na osnovu brojnih istorijskih veza između naših zemalja, kao i sličnosti u spoljnoj politici naših država, možemo graditi ne samo odnose bliže saradnje već i odnose strateškog partnerstva – rekao je Dačić.

Ministar je naglasio da je u Tunisu otvorena Ulica Srbija i spomen-ploča koja je posvećena srpskim vojnicima stradalima u Bizerti, na čemu smo neizmerno zahvalni.

– Današnja ceremonija predstavlja gest iskrenog prijateljstva i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dveju zemalja – zaključio je Dačić.