BEOGRAD IZ DRUGOG UGLA: Šta obići i videti ako ovog leta dolazite ili ostajete u srpskoj prestonici? (10 IDEJA)

Ako ovog leta ostajete u Beogradu to ne znači da ne možete dobro da se zabavite. Evo naših predloga!

Dnevno.rs/Kolaž

Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope, nekadašnja prestonica jugoslovenskih država, danas glavni grad republike Srbije.

Prva naselja datiraju još iz Vinče, 4800. godina pre nove ere, a sam grad je osnovan je od strane Kelta. Beograd ima bogatu turističku ponudu sa svojim istorijsko-turistčkim spomenicima, brojnim spomenicima kultutre isprepletan sa modernim građevinama i drugim modernim aspektima i velikim izborom lokacija  za noćni provod.

Dakle, ukoliko se nađete u Beogradu, turistički ili poslovno, imate i šta da vidite, a mi smo izdvojili neke od najznačajnijih atrakcija.

Knez Mihailova

Knez Mihailova
Wikipedia/BarbuškaOdLire

Najpoznatija ulica i pešačka zona u Beogradu, kao i sam centar grada, poželeće da vam kaže dobrodošli u Beograd, grad sa dušom. U knez Mihajilovoj ulici se nalaze brojne prodavnice poznatih domaćih i svetskih diznajera ali to nije jedini razlog da prošetetate ovuda. Ovde ćete iskusiti spoj generacija, duh Beograđana ali videti i brojne turiste koji sa oduševljenjem šetaju i razgledaju okolo brojne spomenike kulture koji su svedoci bogate istorije grada.

Sa brojnim restoranima i kefeterijama ovde možete da popijete i jako dobru kafu i da nešto i prezalogajite.

Beogradska tvrđava

Podignuta u prvom veku sa zemljanim bedemim i  palisada je gradsko utvrđenje na osnovu kog je nastao i razvijao se grad. Sa litica grebena može da se vidi ušće reka Save i Dunav, kao i Veliko ratno ostrvo.

U ovom kompleksu možete da posetite umetnički paviljon, crkvu Ružicu koja važi za najstariju beogradsku crkvu, zoološki vrt, Rimski bunar iz 18. veka, prirodnjački muzej, vojni muzej gde se mogu videti tenkovi iz Drugog svetskog rata, topovi iz različitih vremena, brodsko artiljerijsko oružje i tako dalje. Na samim zidinama, iznad ušća Save u Dunav, nalazi se jedan od najpoznatijih simbola grada, spomenik Pobednik.

Na Kalemegdanskoj tvrđavi, pored brojnih spomenika,  nalaze se i par restorana, kao i teniski  i košarkaški teren.

Skadarlija

Ulica gde se i dalje neguje pravi starorgadski duh, gde zabava ne prestaje i gde može dobro da se jede.

Skadarlija se nalazi u samom centru grada, krasi je veliki broj restorana, kafana i kafea i popločana je kaldrmom. Neki od restorana važe za najstarije u gradu i ova ulica u proseku dnevno broji oko dvadeset hiljada poestilaca. Popularnost je stekla zbog brojnih umetnika kao što su Dobrica milutinović, Momo Kapor, Đura Jakšić i drugi, kojima je Skadarlija bila utočište pa je tada nastao i poznati stih:

„Noću,

kad je sitni sat,

ideš Skadarlijom,

da polomiš vrat!“

Hram Svetog Save na Vračaru

Hram
Dnevno.rs

Hram Svetog Save je takođe nezaobilazan ukoliko ste u poseti Beogradu.  Naime, to je najveći pravoslavni hram u Srbiji kao i na Balkanskom poluostrvu. Nalazi se na Vračaru, u širem centru grada i podignut je upravo na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve i prvog Srpskog arhiepiskopa. Hram je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu a obložen je belim mermerom i granitom, visine 82m pa je time vidljiv u mnogim delovima grada i na svakom ulazu u grad.

Interaktivna predstava – Igra Uma

Provokativna i uzbudljiva Igra uma ili u originalnom nazivu „In His Mind“je interaktivna predstava koja je od nedavno počela da se prikazuje u Beogradu u posebno aranžiranom ambijentu u viktorijanskom stilu kuće u ulici Đorđa Vajferta na Vračaru. Ova predstava odveće vas kroz kroz putovanje uzkomešanih osećanja, sećanja i motiva najozloglašenijeg serijskog ubice Džeka Trboseka.

Ideja za ovakvu predstavu se rodila kada je mladi i talentovani režiser Jordan Parkes pogledao jednu ovakvu predstavu u Njujorku i rešio da upotpuni turističku ponudu Beograda jednom ovakvom nesvakidašnjom predstavom uz koktele i džez nastupe pre samog početka predstave.

Beli dvor

Beli dvor se nalazi na najvišem brežuljku na Dedinju, nekada je bio rezidencija kraljevske porodice Karađorđević, danas tu živi princ Aleksandar II sa porodicom, dok je objekat u vlasništvu države. Beli dvor je otvoren preko vikenda za obizak u organizovanim turama. U ovom kompleksu nalazi se i kapela koja je posvećena Svetom Andreji Prvozvanog.

Avala

Wikipedia/Ujambor

Za jednodnevne izlete i odlazak u prirodu, Avala je odličan izbor sa svojim velepnim Avalskim tornjem koji je njen zaštini znak, koji se može videti na ulazu u Beograd ukolko dolazite autoputem iz Niša ili nekog drugog grada iz tog dela Srbije.

Naime, Avala se svrstava u red niskih planina, sa svojim najvišim vrhom od 511m nadmorske visine i predstavlja zaštićeno prirodno dobro koje je dom za preko 600 biljnih vrsta, među kojima su i neki relikti kao što su zelenika, zlatan i zanovet.

Sa Avalskog tornja možete da se popnete do vidikovca koji se nalazi na 122 metra tornja, a možete da posetite i restoran koji se nalazi nešto niže, na 119. metru. Svakako, Avalski toranj pruža neverovatan pogled i verujemo da ćete uživati.

Na najvišem vrhu Avale nalaze se ruševine grada iz srednjeg veka Žrnov gde je podignut spomenik neznanom junaku.

Topčiderski park

Topčiderski park su nekada krasili brojni vinogradi sa letnjikovcima dobrostojećih građana. Danas je to park sa jezercima, potocima i uređenim stazama za šetnju. U Topčiderskom parku još možete da posetite i Topčidersku crkvu i Crkveni konak, Konak kneza Miloša, spomenik Arčibaldu Rajsu, skulpturu Žetelica  i park šumu Košutnjak.

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremenene umetnosti je spomenik kulture koji vam toplo preporučujemo.  Nalazi se na Novom Beogradu, na ušću Save u Dunav i ovde možete da vidite brojna dela srpske i jugoslovenske umetnosti od 1900. godine pa sve do danas.

Narodno Pozorište

Narodno pozorište se nalazi u samom centru grada, na trgu Republike, i podignuto je na mestu gde je nekada bila Stambol kapija. Narodno pozorište broji dve sale. U jednoj se održavaju baleti i dramske predstave, dok je druga sala na tri nivoa gde možete da pogledate i uživate u dobroj operi.

Konak Knjeginje Ljubice

Konak Knjeginje Ljubice je danas spomenik kulture od izuzetnog značaja koji je podigao njen suprug 1830. godine, knez Miloš Obrenović, kao njenu rezidenciju. U to vreme, Konak Knjeginje Ljubice važio je za veoma moderan objekat sa brojnim arhitektonskim dostignućima kakvi još nisu bili poznati Srbiji. 70-tih godina prošlog veka je pretvoren u muzej.

Narodni muzej

Narodni muzej
Wikipedia

Narodni muzej Srbije osnovan je u 19. veku i najstarija je ustanova ove vrste u Srbiji. Nalazi se u samom centru grada, na Trgu Republike.

Najpoznatija relikvija koja se nalazi u narodnom muzeju je je Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka. U sastavu muzeja su takođe spomen-muzej Rastka i Nadežde Petrović, kao i Dositejev i Vukov muzej.

Splavovi

Za sve ljubitelje noćnog života, splavovi na obalama reka Save i Dunav u Beogradu su prilično interenstantni i obavezna stanica za brojne posetioce. Neki od najpoznatijih su splav River, splav Freestyler, splav Shake ‘n’ i drugi.

Turistička ponuda grada Beograda je veoma bogata, nismo stigli da nabrojimo ni deo njih, ali smo zato izdvojili neke koje prosto ne možete da ne obiđete ukoliko dolazite u Beograd. Nadamo se da ćete uživati.loading...