Beogradski filmski festival Fest, na kome će ljubitelji sedme umetnosti moći da vide 110 premijera u 12 programskih celina, uz gostovanje velikih imena iz sveta filma, biće održan od 26. februara do 6. marta.

 

Ovogodišnji, 44. Fest  održava se pod sloganom „Briše granice”,  istakao je gradski  sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević. On je precizirao da je slogan inspirisan migracijama i migrantskom krizom, s porukom da umetnost sama po sebi, a u ovom slučaju Fest, briše granice.

– Fest nam dovodi najznačajnije filmske umetnike iz celog sveta i briše granice između kultura, podneblja, pa i granice unutar filmske umetnosti – ukazao je Vukosavljević na konferenciji za novinare u Starom dvoru.   

On je dodao da je Grad Beograd preko Sekretarijata za kulturu ove godine izdvojio znatno veća sredstva za organizaciju Festa nego prethodnih godina, a uz pomoć ambasada i stranih kulturnih centara.

– To je deo našeg obećanja da će se nastojati da najznačajnije umetničke gradske manifestacije dobijaju veća sredstva nego što je bio prethodne. Prošle godine je za Fest izdvojeno 8.700.000 dinara, dok je ove godine taj iznos 19.286.000 dinara, što je 122 odsto više. Ovaj primer najbolje govori o naporima koji se ulažu u manifestacije od značaja za kulturu u Beogradu, među kojima Fest svakako prednjači, a s ciljem da  bude najznačajnija filmska manifestacija u ovom delu Evrope –  naveo je gradski sekretar.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić naveo je da će se u glavnom takmičarskom programu prikazati 15 filmova iz 13 zemalja, koji će se boriti za nagradu Beogradski pobednik. Takođe, u nacionalnoj selekciji će se prikazati 17 filmova, od kojih i nekoliko premijera. On je istakao da će manifestaciju otvoriti domaće ostvarenje „Vlažnost”, dok će ga zatvoriti takođe domaći film „Procep” (Rift), čiju režiju je potpisao Dejan Zečević.

Gost ovogodišnjeg festivala biće kultni američki reditelj Jhon McTiernan, nezaobilazna glumica Almodovarovih ostvarenja Viktorija Abril i čuveni glumac Antoni LaPaglia, kao i veliki broj filmskih ekipa iz regiona i sveta. Predsednik žirija glavnog takmičarskog programa 44. Festa biće istaknuti reditelj Pavel  Ungin, dok je predsednik žirija takmičarskog programa „Srpski film” Dragan Bjelogrlić,  naveo je Pantelić.  

Posetioci će, prema njegovim rečima, biti u prilici da vide ostvarenja iz velikih svetskih kinematografija, svakako i dobitnike „Oskara”, ali i filmove iz malih kinematografija, poput filmova iz Vijetnama, Gvatemale, Hrvatske ili Izraela, a u kojima većinski dominira tema  buđenje pojedinca.

Fest, kako je najavio, ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora.

– U godini Šekspira, najnovija ekranizacija „Magbeta” biće prikazana u Narodnom pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru Ustanove kulture „Parobrod”, a film „Noma – gastro film”  u restoranu Komunale. U okviru programa Fest – klasik biće prikazana filmska ostvarenja nedavno preminulog Dejvida Bouvija – naveo je Pantelić. 

Direktor Cebefa Milan Lazović ukazao je da je ta ustanova, kao nosilac organizacije festivala,  uložila maksimalan napor da 44. Fest bude u produkcijskom, organizacionom i medijskom smislu još kvalitetniji od prethodnog i na nivou najprestižnijih filmskih festivala.

Ove godine, prvi put u okviru Festa  biće realizovan i dečji fest „Plazma festić”, koji je namenjen najmlađima, 27. i 28. februara, sa četiri filma, u Sinepleks Ušću,  najavili su iz kompanije Bambi. 

Prodaja karata kreće 6. februara. Cene su ostale nepromenjene u odnosu na prethodne godine: od 250 do 500 dinara.  Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10 odsto popusta na komplete karata po terminskim linijama, navode organizatori. 

Novina je da je za filmove u „Sava centru” moguća i on-lajn kupovina putem „Eventima”, kao i na njihovim prodajnim mestima.  Ostale karte prodaju se isključivo na blagajnama sala gde će se prikazivati filmovi: „Sava centar”, Dom omladine, DKCB, Fontana, Sinepleks Ušće, Muzej Jugoslovenske kinoteke i Jugoslovenska kinoteka.loading...